Archieffoto: Slovaakse MiG-29-gevechtsvliegtuigen. De vorige Slovaakse regering keurde de levering van 13 jets goed.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Nieuwe Slovaakse regering blokkeert wapenlevering aan Oekraïne ter waarde van 40 miljoen euro

De nieuwe Slovaakse regering heeft een belangrijke wapenlevering aan Oekraïne geblokkeerd. De levering was nog goedgekeurd door de vorige regering, maar de nieuwe premier Robert Fico vaart een andere koers en voert zo uit wat hij aan zijn kiezers beloofd had.

De nieuwe Slovaakse regering laat een wapenlevering aan Oekraïne ter waarde van meer dan 40 miljoen euro niet doorgaan. Dat bevestigt de regering op haar officiële website. Het omvatte onder meer munitie, luchtafweerraketten en mijnen. De wapenlevering was nog goedgekeurd door de vorige regering. Het zou al het veertiende pakket zijn geweest.

Op 25 oktober legde Robert Fico echter de eed af als nieuwe premier. Hij staat aan het hoofd van een regering van zijn eigen links-populistische partij SMER, de sociaaldemocraten van oud-premier Peter Pellegrini en een kleinere, ultranationalistische en pro-Russische partij.

Al tijdens de verkiezingscampagne had Fico beloofd dat hij als premier geen wapenleveringen aan Oekraïne meer zou toestaan. "Slovakije en de mensen in Slovakije hebben grotere problemen dan Oekraïne", luidde zijn argumentatie destijds. Kort na zijn eedaflegging herhaalde hij die belofte en nu voert hij ze dus ook echt uit. 

Slovakije is een klein land, maar is een van de landen die Oekraïne het meest heeft gesteund, in verhouding tot zijn bruto binnenlands product, na de Baltische staten, Polen en Noorwegen. Het leverde naast onder meer luchtafweer ook al gevechtsvliegtuigen. In totaal leverde Slovakije al voor meer dan 600 miljoen euro aan militaire goederen aan Oekraïne.

Daar komt nu dus een einde aan. Al verklaarde premier Fico wel dat "niemand een Slovaakse fabriek zal tegenhouden die wapens levert aan Oekraïne". Slovakije zal Oekraïne ook nog altijd humanitair blijven steunen.

Parlementslid Volksrepubliek Loegansk gedood

Intussen erkent Oekraïne dat het een parlementslid van de zelfverklaarde pro-Russische Volksrepubliek Loegansk heeft gedood. De man werd gedood toen zijn auto ontplofte.

Volgens Oekraïne was hij betrokken bij de foltering van Oekraïense krijgsgevangenen en burgers en zou hij er zelf aan deelgenomen hebben. "De speciale operatie voor de liquidatie van de beul Filiponenko is samen met vertegenwoordigers van de Oekraïense verzetsbeweging in de regio uitgevoerd", zegt de militaire inlichtingendienst GRU, die deel uitmaakt van het Oekraïense ministerie van Defensie. 

Volgens een collega-parlementslid zou het niet de eerste keer zijn dat er een aanslag op hem werd gepleegd. Bij de vorige poging zou zijn chauffeur gewond geraakt zijn.

Meest gelezen