In de kerk van Beek worden al concerten en tentoonstellingen georganiseerd.© pabr

GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Bree blijft zoeken naar andere invulling voor kerken

Bree
Meerderheid: onsBree (7), N-VA (7)Oppositie: Verjonging (8), Vernieuwing (1) en BBB (1). Raadslid Breemans zetelt als onafhankelijke

Kerkenplan: De raad keurde de budgetten voor 2024 van de Breese kerkfabrieken (Bree centrum, Beek, Gerdingen, Opitter en Tongerlo) goed. “In totaal voorzien we hiervoor zo’n 230.000 euro”, zegt schepen van Financiën Michel Theunissen (onsBree). “Dat komt overeen met wat men vraagt, behalve voor de kerkfabriek van Bree. Die vraagt ons 600.000 euro, maar we voorzien slechts 150.000 euro. Dit is conform de wettelijke bepalingen: de kerkfabriek van Bree vraagt ons immers ook een bijdrage voor de afbetaling van appartementen die men bouwde, maar we moeten enkel bijdragen in de kosten van gebouwen voor de eredienst.”

Jos Drykoningen (Vernieuwing): “Hoe zit het eigenlijk met ons kerkenplan?” Burgemeester Liesbeth Van der Auwera (onsBree): “De kerken van Vostert en ’t Hasselt kregen al een andere, nuttige bestemming. De volgende bestuursploeg zal onze zoektocht naar alternatieve bestemmingen voor diverse kerken verder uitwerken. We sluiten ons echter aan bij de algemene trend waarbij men aan de kerkfabrieken vraagt om, gezien het dalend aantal kerkbezoekers, hun patrimonium te verzilveren om zo de kosten voor de gemeenschap minder te belasten.”

Hof van de Deken: Het bestek voor de groenaanleg bij de renovatie van de Hof van de deken werd goedgekeurd. “We voorzien 4.300 nieuwe vaste planten en 80.000 bloembollen om voor een mooi bloementapijt in het voorjaar te zorgen”, zegt schepen van Openbare Werken Rudi Cober (N-VA). “De parkeerruimte voor de dekenij wordt in de parkzone opgenomen. Er komt ook een kunstwerkje: de plannen worden eerst nog aan de buurtbewoners voorgesteld.”

Kolisboomstraat: “De bezoekers van de sportlokalen aan de Kollisboomstraat worden vaak gehinderd door hout- en ander afval van een buurtbewoner”, zegt raadslid Rik Hertogs (BBB). “De straat zou ook verhard moeten worden.” “Onze groendienst heeft al contact opgenomen met de betrokkene”, aldus schepen Cober. “Het voormalige tankstation in de buurt wordt afgebroken en vervangen door een fitnesscentrum. We wachten deze bouwwerken met zwaar transport af vooraleer we de weg gaan verharden.” (pabr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer