“Uw dochter doet niets verkeerd”: rechter streng voor man die dochter slaat om Tiktok-filmpje

© Shutterstock

Houthalen-Helchteren -

Een Houthalense Turk (42) moet vrezen voor 10 maanden cel en 400 euro boete nadat hij zijn dochter enkele rake klappen verkocht. Het meisje had het aangedurfd om een filmpje op Tiktok te posten en wou haar gsm niet afgeven. “De vrouwen moeten er luisteren naar de man des huizes.” Het deed de rechter meermaals steigeren.

Geert Houben

De betichte verscheen via de snelrechtprocedure voor de rechtbank. Op 28 september ontstond er een klinkende ruzie bij zijn thuis. De veertiger wou de gsm van zijn 18-jarige dochter controleren, maar zij stemde er niet mee in. “Hij sloeg daarop het slachtoffer met het hoofd tegen de muur. Met een bult als gevolg”, aldus de procureur.

Het zinde hem niet dat zijn dochter een Tiktok-filmpje van een dansje had gepost waarop mannen van zijn leeftijd enthousiaste commentaren gaven. Bij de politie minimaliseerde hij zijn verklaring en hield het op een ‘aai’. De agenten stelden echter andere dingen vast bij het meisje, dat een paniekaanval had. Ook bleek de man een heel controlerende houding te hebben tegenover zijn vrouw en dochter.

De procureur had het over discriminerende feiten, ingegeven doordat het slachtoffer een vrouw was. Zijn echtgenote en dochter trokken na de klappen naar een vluchthuis in Gent om vervolgens onderdak bij haar ouders te krijgen. Toen ook zij duidelijk maakten dat ze naar de man des huizes moesten luisteren, trokken ze opnieuw in bij de betichte.

Geen Belgische wetten

De procureur sprak over een urgentie om veiligheid te bieden en vorderde 10 maanden cel en 400 euro boete. “Als meneer bereid is om te leren hoe in een moderne samenleving om te gaan met vrouwen en iedereen een evenwaardige plaats binnen het gezin heeft, is uitstel onder voorwaarden mogelijk.”

“Waarom stoot u de mannen die de berichten naar uw dochter sturen niet met het hoofd tegen de muur? Uw dochter doet niets verkeerd”

Rechter

Tegen beklaagde

De advocaat van het slachtoffer vroeg een voorlopige schadevergoeding van 2.500 euro voor de dochter en 500 euro voor de moeder. “Het is cynisch. Gij moet luisteren naar uw man, zegt haar grootvader. In zijn verhoor stelde de betichte Turk te zijn en de Belgische wetten niet te volgen”, hekelde de advocaat.

Mannen in speedo

En toen moest de reprimande van de rechter nog komen. “Het is voor een blinde duidelijk. Volgens u moet een vrouw alleen maar luisteren. Waarom stoot u de mannen die de berichten naar uw dochter sturen niet met het hoofd tegen de muur? Uw dochter doet niets verkeerd. Het zijn de vrouwen die onderdanig moeten zijn zodat die perverse mannen geen berichten zouden sturen, volgens u. In uw cultuur mag een vrouw enkel verhuld in plastic aan het zwembad zitten met alleen het gezicht zichtbaar. Omdat mannen in een speedo met hun benen wagenwijd open zich anders niet kunnen inhouden. Als een man geil wordt van een foto op Tiktok, dan heeft hij een probleem en moet hij eraan werken. Uw dochter is een jonge vrouw en die mag binnen de openbare orde alles doen wat toegelaten is.”

De verdediging probeerde bij monde van advocate Charline Froyen nog een pleidooi op te hangen dat de vader oordeelde vanuit pedagogisch standpunt en er geen slagen zijn toegediend. Er werd de vrijspraak gevraagd. “Ik wou gewoon mijn dochter waarschuwen”, deed de beklaagde nog een poging. Het leek vergeefse moeite. “U leeft in België in 2023. Als u uw gedachtegoed van 100 jaar geleden hier wil invoeren, dan hoort u hier niet thuis. Man en vrouw zijn hier gelijk”, besloot de rechter.

Vonnis op 13 december.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen