Ga naar de inhoud

Het etalage-effect bij de Belgian Cats: de nationale ploeg die zichzelf nog steeds sterker maakt

 wo 8 november 2023 16:25
De Belgian Cats zijn al Europees kampioen, maar er is nog groeimarge.

De Belgian Cats als uitstalraam: heel wat speelsters hebben de voorbije jaren geprofiteerd van de goeie prestaties van de nationale ploeg om een transfer te versieren naar een Europese (sub)topper. Bovendien speelt het gros van de speelsters dit seizoen ook in de EuroLeague of de EuroCup. Vertaalt die extra Europese ervaring zich nu ook naar een nog hoger niveau bij de Belgian Cats? Sporza Daily zoekt het uit.

Meer ervaring, meer vertrouwen

Enkele opvallende statistieken bij de laatste selectie van de Belgian Cats: 11 van de 15 speelsters zijn actief in het buitenland. Amper 3 van die 15 speelsters is niet actief in een Europese competitie.

 

Liefst 6 Belgian Cats komen dit seizoen uit in de EuroLeague, de sterkste clubcompetitie in Europa. Daarnaast zijn nog eens 6 speelsters van de huidige selectie actief in de EuroCup. Betaalt die extra Europese bagage zich ook terug op het veld?

 

"Speelsters die actief zijn in de EuroLeague of EuroCup krijgen constant hetzelfde hoge niveau aangeboden. Speel je niet op dat niveau, dan train je ook vaak niet op dat niveau, omdat je niet hetzelfde kaliber spelers tegenover je hebt op training", weet Pascal Angillis, assistent-coach bij de Belgian Cats.

 

"Wanneer je dan op een bepaald moment weer bij de nationale ploeg komt, is dat niveauverschil enorm groot. Nu merk je dat de meisjes het ritme, de snelheid en de intensiteit meteen te pakken hebben."

Speelsters die actief zijn in de EuroLeague of EuroCup krijgen constant hetzelfde hoge niveau aangeboden.

assistent-coach Pascal Angillis

Elise Ramette beaamt de woorden van Angillis. De spelverdeelster ruilde in 2022 Castors Braine voor het Spaanse Cadi La Seu, waar ze nu aan haar 2e seizoen bezig is. Al in België stelde ze vast dat het niveauverschil met Europees basketbal groot is.

 

"Toen ik met Castors EuroCup speelde, merkte ik al dat ik veel meer ervaring nodig had en dat het allemaal veel harder en sneller moest. Datzelfde gevoel had ik ook na mijn overstap van de Belgische naar de Spaanse competitie. Het is allemaal veel sneller en fysieker", zegt Ramette.

 

Dat zoveel Belgian Cats nu Europees actief zijn, kan alleen maar positief zijn, vindt Ramette. "Iedereen doet zo heel veel ervaring op. Het niveau gaat echt omhoog. Het wordt moeilijker om situaties te lezen, er wordt harder verdedigd. Voor de nationale ploeg is dat heel goed."

Elke keer ik bij de Belgian Cats kom, merk ik dat bepaalde speelsters stappen gezet hebben.

Julie Vanloo

De Belgian Cats zijn al Europees kampioen, maar met het niveau gaat het nog steeds crescendo. "Ik merkte dat vorig jaar al nadat heel veel speelsters de stap naar het buitenland gezet hadden", zegt Julie Vanloo.

 

"En nu merk je dat ook iedereen die ervaring begint te krijgen van Europees te spelen. Dat voel je gewoon op het veld: er is meer geduld en er worden betere beslissingen genomen. De kleine foutjes gaan eruit. Elke keer ik bij de Belgian Cats kom, merk ik dat bepaalde speelsters stappen gezet hebben."

 

Ook op mentaal vlak is er een evolutie. "Het vertrouwen groeit", stelt kapitein Emma Meesseman vast. "Iedereen komt met meer vertrouwen naar de nationale ploeg. En je merkt ook dat speelsters die elke week die uitdaging hebben bij hun club meer bestand zijn tegen de druk."

Het zijn de jongeren die ervoor zullen zorgen dat onze ploeg nog sterker wordt. Daar ligt onze winstmarge.

bondscoach Rachid Meziane

Hoeveel rek zit er dan nog op voor deze generatie Belgian Cats? "De speelsters die nu allemaal bij sterke clubs zitten en daar ook Europees spelen zullen blijven groeien. Dat is een positieve evolutie", meent bondscoach Rachid Meziane.

 

"De hogere intensiteit, het niveau, de snelheid, de impact die speelsters hebben op het veld bij hun club: het zorgt er allemaal voor dat de aanpassingsperiode korter is wanneer ze bij de nationale ploeg komen. Dat merk je trouwens ook op tactisch vlak: ze pikken sneller nieuwe dingen op."

 

"Onze topspeelsters zitten op de piek van hun carrière. Dat niveau moeten zij vasthouden. Maar de jongeren zullen nog blijven groeien. Daar ligt onze winstmarge. Het zijn de jongeren die ervoor zullen zorgen dat onze ploeg nog sterker wordt."

Sporza Daily
Elke dag behandelt Sporza Daily één prangende sportvraag met expertise.
158 afleveringen
Gerelateerd: