Een Russische Soyuz-raket brengt een Europese Galileo-satelliet de ruimte in
2005 AFP

Europa betaalt 180 miljoen euro om mee te liften op de raketten van SpaceX-baas Elon Musk

De Europese Commissie heeft een akkoord gesloten met SpaceX-baas Elon Musk. In ruil voor 180 miljoen euro stelt het Amerikaanse ruimtebedrijf zijn Falcon-raketten ter beschikking om de Europese Galileo-satellieten de ruimte in te krijgen. Ondanks het streven naar een "strategische autonomie" in de ruimtevaart, zijn het de vele vertragingen in het ruimteprogramma die Europa ertoe dwingen om in zee te gaan met de Amerikaanse ruimtegigant.

Europa is bereid om 180 miljoen euro neer te tellen om raketten van Space X, het Amerikaanse ruimtebedrijf van Elon Musk, te gebruiken om haar satellieten de ruimte in te krijgen. Dat bevestigt Thierry Breton, de commissaris voor de interne markt bij de Europese Commissie, op een ruimtetop in Sevilla, Spanje. De onderhandelingen tussen het Amerikaanse ruimtebedrijf en de Europese Commissie zijn "in de laatste fase", zo klinkt het.

Falend Europees ruimteprogramma

Nochtans is de Europese Commissie pleitbezorger van het belang van strategische autonomie binnen de ruimtevaart. Al blijkt dat in de praktijk een stuk moeilijker. "We moeten volgend jaar vier satellieten lanceren", klinkt het bij Breton. "Gezien de Ariane 6-raket (een Europese draagraket die is ontwikkeld door Arianespace, het Europese ruimtevaartbedrijf, red.) nog niet beschikbaar zal zijn, heb ik het voorstel van de Europese Ruimteorganisatie (ESA) aanvaard om SpaceX-raketten te gebruiken."

Waarvoor dienen Galileo-satellieten?

De Europese Galileo-satellieten zijn onderdeel van het Galileo-satellietnavigatiesysteem, dat Europa heeft ontwikkeld om diverse diensten aan te bieden met betrekking tot plaatsbepaling en navigatie. Galileo speelt een cruciale rol in het verbeteren van de veiligheid en efficiëntie in de transportsector. De technologie biedt ook toepassingen voor precisielandbouw en het milieu, zoals het monitoren van gewassen, bodemgesteldheid, bosbouw, en de beheersing van natuurrampen.

"We hebben een kalender waar we ons aan moeten houden", zegt Breton. "Er waren vertragingen, opnieuw en opnieuw. Door dat oponthoud hebben we bepaalde keuzes moeten maken." Het gebruik van een niet-Europese raket leidt al een jaar tot heel wat discussie. Maar naast de vertragingen binnen het Europees ruimteprogramma, spelen ook de pensionering van de Ariane 5-raket en de terugtrekking van de Russische Soyuz-raket uit het programma een rol in de beslissing.

Onderhandelen met de Amerikanen

Toch moet er nog flink onderhandeld worden met de Amerikanen over het plan. Vooraleer het akkoord tussen de Europese Commissie en SpaceX in kannen en kruiken is, moeten eerst enkele twistpunten besproken worden.

Een veiligheidsdeal met de Amerikaanse autoriteiten, bijvoorbeeld, die ervoor zorgt dat Europese ingenieurs te allen tijde toegang krijgen tot de satellieten. Of het recht om de technologie uit zee te vissen moest er tijdens de lancering van de raket iets fout lopen.

De SpaceX-raket Falcon 9
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen