archiefbeeld van de uitlevering van Jaoine Jauregui
AFP or licensors

Gents-Baskische terreurverdachte vrijgelaten in Spanje: "Nooit gedacht dat ze nog zou vrijkomen"

In Spanje is de Gents-Baskische Jaoine Jauregui (60) vrijgelaten. Ze zat er al drie jaar in voorarrest op verdenking van betrokkenheid bij een terreuraanslag van de Baskische afscheidingsbeweging ETA in 1981. Daarbij kwam een Spaanse kolonel om het leven. Een rechter oordeelt nu dat de feiten verjaard zijn. 

In Spanje is de terreurverdachte Jaoine Jaurequi (60) vrijgelaten. Ze zat in voorarrest in Madrid op verdenking van betrokkenheid bij een terreuraanslag van de Baskische afscheidingsbeweging ETA in 1981. Daar kwam toen een Spaanse kolonel bij om het leven. Jaurequi woonde en werkte jarenlang in Gent. Ze werd er drie jaar geleden opgepakt met een Europees aanhoudingsbevel. Ze werd uitgeleverd aan het Spaanse gerecht. Een rechter daar beslist nu dat de feiten waarvan Jaurequi verdacht wordt verjaard zijn. Dat betekent dat ze voorwaardelijk vrij is. Op termijn zou ze kunnen terugkeren naar Gent. 

Advocaat Paul Bekaert reageert enorm opgelucht. "Ik heb ze intussen al aan de lijn gehad en ze is natuurlijk heel blij. Ze is intussen al 60, er hing haar een straf van 30 jaar boven het hoofd. Ze zou de gevangenis nooit meer verlaten hebben. Het is echt heel erg goed nieuws dat ze vrij komt. Ook bij de vele sympathisanten in Gent is er enorme vreugde." 

"Nooit veroordeeld"

Bekaert benadrukt dat Jaurequi nooit veroordeeld is voor de feiten. "Ze werd daar verdacht, maar heeft voor alle duidelijkheid ook nooit bekentenissen afgelegd. We zijn nu 42 jaar later. Een rechter heeft geoordeeld dat de feiten verjaard zijn. Er is dus geen reden meer om haar te vervolgen." 

Jaoine Jauregui is vrij onder voorwaarden. Ze mag Spanje voorlopig niet verlaten. Er kan immers nog beroep aangetekend worden door het parket en de nabestaanden van het slachtoffer van de aanslag. Als dat niet gebeurt, kan ze opnieuw reizen en terugkeren naar Gent. "Het is nog niet helemaal zeker of ze dat van plan is, maar ik houd nauw contact", besluit Bekaert. 

Meest gelezen