Dienst communicatie van de Stad Turnhout

Turnhoutse musea verzamelen afgedankte sokken: "We recycleren ze en verkopen ze dan in onze shops"

Drie musea in Turnhout roepen op om afgedankte en kapotte sokken bij hen binnen te brengen. De musea gaan er nieuwe sokken van maken en die zullen dan verkocht worden in de museumshops. De opbrengst van de sokken gaat naar verschillende goede doelen. 

In Turnhout zamelen het Speelkaartenmuseum, het Begijnhofmuseum en het Taxandriamuseum sinds woensdag afgedankte sokken in om er nieuwe van te maken. "Het is ook niet erg als ze een beetje stuk zijn", zegt coördinator Elke Grommen. "Het is zelfs veel beter dat je ze bij ons komt afleveren dan dat je ze in de vuilbak steekt, want dan worden ze niet gerecycleerd. En daar proberen wij iets aan te doen."

Afgedankte sokken behoren tot de meest vervuilende kledingstukken

Schepen van Duurzaamheid Astrid Wittebolle (Groen)

"Elke wasmachine zadelt ons al eens op met verweesde sokken en tegelijk kent bijna niemand nog de kunst om kapotte exemplaren doeltreffend te stoppen", zegt ook schepen van Duurzaamheid Astrid Wittebolle (Groen). "Toch komen juist sokken zelden in kledingcontainers terecht. Ze behoren daarom tot de meest vervuilende kledingstukken."

Goede doelen

Voor de recyclage werken de musea en de stad samen met de organisatie "Hero on Socks". "Zij maken garen van de ingezamelde sokken en produceren zo circulaire sokken", legt schepen Wittebolle verder uit. "Hun concept is even geniaal als eenvoudig: iedereen kan gemakkelijk iets bijdragen. Eerst door sokken in te leveren, vervolgens nóg eens door gerecycleerde sokken te kopen."

Wie wil, kan zijn of haar afgedankte sokken binnenbrengen tot en met februari. Ze worden later dan verkocht in de drie museumshops van Turnhout. De opbrengst gaat naar de goede doelen die "Hero on Socks" steunt.

Meest gelezen