Het onderzoek naar de drugsbende kwam op gang na het dumpen van bidons en vaten met chemisch afval, onder meer in de Dombergstraat in Turnhout.© Parket Antwerpen

Twaalfkoppige bende staat terecht voor drie drugslabo’s: kopstuk riskeert tien jaar cel

Beerse, Vosselaar, Turnhout, Houthalen-Helchteren, Genk -

Notoir drugscrimineel Alain D.R. (37) uit Vosselaar dreigt tien jaar de cel in te vliegen voor zijn betrokkenheid bij drugslabo’s in Beerse, Houthalen-Helchteren en Genk én voor het afranselen van zijn voormalige partner. D.R. verscheen woensdag samen met elf andere beklaagden voor de rechtbank in Turnhout voor de grootschalige aanmaak en handel in drugs. De elf riskeren op hun beurt celstraffen van 14 maanden tot zeven jaar. “Tien jaar cel is gigantisch veel. De echte grote mannen zijn nooit geïdentificeerd”, zei de raadsman van D.R.

Bart Van den Langenbergh

In totaal tien Belgen en twee Nederlanders, allemaal mannen tussen 31 en 57 jaar, verschenen woensdag voor de correctionele rechtbank in Turnhout voor hun betrokkenheid bij de aanmaak en handel in amfetamines, de teelt en verkoop van cannabis, het bezit van verdovende middelen en voor diefstal. Hoofdbeklaagde Alain D.R. (37) uit Vosselaar stond daarbovenop nog terecht voor zwaar partnergeweld. D.R. werd al vier keer eerder veroordeeld voor drugsfeiten. Naar aanleiding van het SKY ECC-dossier kreeg hij in januari in Antwerpen nog vier jaar cel voor zijn betrokkenheid bij het omkopen van een politieman voor het doorspelen van gevoelige informatie aan drugscriminelen. Tegen die zaak is wel beroep aangetekend.

De speurders ontmantelden in oktober 2022 een groot drugslabo na een brand in een woning langs de Grote Baan in Houthalen-Helchteren.© Tom Palmaers

De bal in het omvangrijke drugsdossier ging in oktober 2022 aan het rollen toen er zowel aan de Vossenbrugstraat en Koloniedijk in Beerse en op de oprit van een woning in de Dombergstraat in Turnhout tientallen vaten met chemisch afval werden gedumpt. “Beelden van de ANPR-camera’s toonden aan dat de bestelwagen die werd gebruikt voor de dumping in Turnhout ook stil stond bij een loods in de Ketelaarstraat in Beerse. Die loods werd gehuurd door een firma waarvan Alain D.R. zaakvoerder was”, zei openbare aanklager Catherine Dederen op de rechtbank in Turnhout. “Ook bij de twee andere dumpingen van afval in Beerse passeerde het voertuig langs diezelfde loods.”

Ook in de Vossenbrugstraat aan het gebied Ginnekenshoek in Beerse werden vaten met chemisch afval van een drugslabo gedumpt.© Parket Antwerpen

Drugslabo’s

Op 14 november 2022 voerden de speurders op verscheidende plaatsen huiszoekingen uit, ook in de bewuste loods in de kmo-zone in Beerse. “De loods was helemaal leeggemaakt en de betonvloer was opgeschuurd. Maar een achtergelaten dompelpomp en enkele andere materialen verspreidden een sterke geur van synthetische drugs. Er werden sporen van BMK (een stof voor de aanmaak van amfetamines, red.) aangetroffen op de materialen”, aldus Catherine Dederen. “In de nabijgelegen waterzuiveringsinstallatie van Beerse is in die periode ook een verhoogde concentratie van fosforzuur geloosd.”

Alain D.R. zou hebben samengewerkt met C.A. (33) uit Heusden-Zolder, bijgenaamd De Makelaar, voor het zoeken van extra locaties voor drugslabo’s. “De speurders gingen de Telegramgesprekken tussen de twee mannen na. Ze hadden het veel over de productie van synthetische drugs. D.R. vertelde ook dat hij tegen Nieuwjaar tien locaties ‘draaiende’ wilde houden en hij sprak over een opbrengst van een miljoen euro”, schetste de aanklager.

Beide mannen kwamen samen met de andere beklaagden in opspraak voor hun betrokkenheid bij twee andere drugslabo’s in Limburg. Op 11 oktober 2022 kwam langs de Grote Baan in Houthalen-Helchteren na een brand in een woning een grote productieruimte voor amfetamines aan het licht. In de ruimte zou ook een cannabisplantage hebben gestaan die volgens het parket goed was voor een vermogensvoordeel van 693.000 euro. Verder onderzoek leidde de speurders naar een derde drugslabo in Zwartberg bij Genk waar allerlei ketels en andere materialen voor de aanmaak van synthetische drugs stonden.

Het drugslabo in Houthalen-Helchteren kwam aan het licht na een brand in een woning.© Tom Palmaers

Vastgebonden

Alain D.R. riskeert in totaal tien jaar cel, acht jaar voor de drugsfeiten, maar bijkomend ook nog eens twee jaar voor geweld, bedreiging en belaging van zijn ex-partner. “Tijdens de observatie van de loods in Beerse zagen de speurders hoe D.R zijn toenmalige vrouw volgde met een hamer, haar vastnam en met zijn voet in haar rug de loods instampte”, legde Catherine Dederen uit. “De vrouw verklaarde nadien dat ze werd vastgebonden op een stoel en werd geslagen met een kapotgemaakte stok. Ook vanuit de gevangenis bleef hij haar belagen. Ze is heel bang voor de dag dat hij vrij zal komen.”

Alain D.R.uit Vosselaar verscheen woensdag aangehouden voor de rechtbank in Turnhout.© RR

‘Makelaar’ C.A. is eerder al zes keer veroordeeld en riskeert deze keer zes jaar cel. Voor S.M. (39) en M.P. (40), beiden uit Houthalen-Helchteren, vorderde het Openbaar Ministerie een effectieve celstraf van zeven jaar, voor hun aandeel bij de Limburgse drugslabo’s en de plantage. De anderen riskeren celstraffen van veertien maanden tot veertig maanden.

Grote mannen

Volgens zijn advocaat is Alain D.R. helemaal niet de grote boosdoener zoals hij door het Openbaar Ministerie werd afgeschilderd. “Hij is eerder een opportunist of een louche figuur met zin voor ondernemerschap. Door zijn imposant voorkomen kwam hij terecht in een bepaald milieu”, pleitte meester Koen De Backer, de raadsman van D.R. “De man verhuurde de loods in Beerse wel, maar het labo was niet van hem. Hij was ook helemaal niet betrokken bij de labo’s in Houthalen-Helchteren en Genk. En er zijn helemaal geen bewijzen dat hij met de verkoop van drugs te maken had. Tien jaar cel is gigantisch veel. De echte grote mannen achter die labo’s zijn nooit geïdentificeerd.”

Ook volgens de verdediging van ‘Makelaar’ C.A. staan de echte verantwoordelijken niet terecht. “De grote afwezigen in deze zaak zijn de Nederlanders en de Polen. Mijn cliënt bengelt helemaal onderaan de ladder. Hij is niet de man die zich bezighoudt met het opstarten van drugslabo’s”, beweerde meester Pieter Filipowicz.

De rechtbank in Turnhout doet over enkele weken een uitspraak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Beerse