Teleurstelling bij de Cats.© BELGA

Belgian Cats beginnen met valse noot aan EK-kwalificaties: Europees kampioen onderuit tegen Polen

Wat een anticlimax was de eerste interland van de Belgian Cats sinds die historische Europese titel in juni. In een met 4.000 gevulde Lotto Arena gingen de Belgische dames in de eerste EK-kwalificatiewedstrijd richting het EK van 2025 onderuit tegen Polen en dus met de billen bloot.

Patrick Ceulemans

Met beide voetjes terug op de grond heet dat dan. De race naar een vijfde opeenvolgende EK werd dus met een valse noot ingezet. Zondag moeten de Cats tegen het zwakke Azerbeidzjan vooral reageren.

4.000 fans

De Europese Cup werd gepresenteerd en de 4.000 Belgische fans (een record voor een EK-kwalificatiewedstrijd) trakteerden de Cats op een staande ovatie. De studieronde maakte echter al snel duidelijk dat de Belgische dames niet op de afspraak waren. Te statisch in aanval en vooral te traag in aanval. Polen was wel gezond agressief en nam direct het initiatief in handen. Stephanie Mavunga, een Amerikaanse die sinds kort over een Pools paspoort beschikt, was de bewerker van de Poolse uitloper. Een 14-18 bonus werd door een uitgekookt Polen en tegen een vooral slecht afwerkend België dan ook uitgebouwd naar een 18-30 en 24-36 Poolse voorsprong halfweg.

Meesseman was goed voor 16 punten.© BELGA

De Belgian Cats leden balverliezen, lagen onder in de rebound maar konden in het derde kwart toch reageren. Julie Vanloo scoorde, Antonia Delaere dropte een bom en na 33-45 ging het via Emma Meesseman en Kyara Linskens dan ook naar een 51-53 Belgische remonte.

Polen was niet onder de indruk en ondanks het feit dat de Belgian Cats de tweede helft wonnen ging alsnog naar verdiende en vooral terechte Poolse overwinning. De Poolse dames domineerden de rebound (32-40) en de Cats lieten vooral een erbarmelijke 25 op 62 shotprestatie (waaronder 6 op 24 driepuntes) noteren. Een revanche zondag in Bakoe en tegen Azerbeidzjan is op zijn minst op zijn plaats.

België - Polen: 62-67

Kwarts: 14-18, 10-18, 20-13, 18-18

België: Delaere 12, Resimont 0, Meesseman 16, Linskens 15, Becky Massey 3, Lisowa 0 , Vanloo 10, Allemand 6, Joris 0

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer