Boetes

Flitspalen zullen ook op gewestwegen áltijd werken

Vanaf volgend jaar verdwijnen ook de grotere foutenmarges.© belga

Flitspalen langs de gewestwegen zullen binnenkort wellicht extra flitsen. De politie zal ze – net zoals op de autosnelwegen – niet meer tijdelijk uitschakelen of instellen op hogere tolerantiemarges.

Nu schakelden politiezones flitspalen soms uit of flitsten ze pas vanaf bijvoorbeeld 140 km/u, om te voorkomen dat er in hun zone meer boetes zouden worden geproduceerd dan er verwerkt kunnen worden. Niet zelden staan die flitspalen langs gevaarlijke trajecten. ‘Pure kafka’, noemde de korpschef van de politiezone Polder dat eerder, waar de politie jaarlijks niet meer dan 17.000 boetes mocht opleveren.

Die limieten verdwijnen vanaf volgend jaar. Nu al lopen er proeven waarbij ze werden opgeheven om de extra werklast in te schatten. De FOD Justitie benadrukt dat niet wordt gemorreld aan de foutenmarge, waardoor je bijvoorbeeld pas vanaf 57 km/u wordt geflitst in een zone 50. Vorig jaar werden ook de limieten op flitsers langs de snelwegen opgeheven. Toen steeg het aantal snelheidsovertredingen van 4,7 miljoen euro in 2021 naar 6,2 miljoen in 2022. (wer)