Kinderafdelingen Limburgse ziekenhuizen vol met RSV-patiëntjes: "We kunnen geen artsen toveren"

De kinderafdelingen van de Limburgse ziekenhuizen worden gedomineerd door RSV-patiëntjes. RSV is een luchtweginfectie die vooral baby's heel erg ziek maakt. Het virus komt dit jaar veel vroeger op en het bevindt zich momenteel zelfs boven de epidemische drempel, waardoor ziekenhuizen het steeds lastiger krijgen om iedereen op te vangen.

De Limburgse ziekenhuizen hebben de handen vol met RSV-patiëntjes. RSV is een luchtwegeninfectie die vooral baby's van 0 tot 6 maanden erg ziek maakt. Het virus is sinds oktober bezig aan een opmars. Volgens Sciensano overschreed het aantal positieve labotesten voor RSV de voorbije weken voor het eerst deze herfst de epidemische drempel van 214 raadplegingen per 100.000 inwoners.

"Het is de eerste keer dat we in oktober al zoveel patiëntjes moesten opvangen", vertelt Marc Raes, kinderarts met RSV als specialisatie in het Jessa Ziekenhuis. Het gaat nu over 39 kinderen, terwijl dat er andere jaren maar een drietal waren. Een verklaring hebben we daar niet echt voor. We hebben in het verleden nog jaren gehad waar de piek vroeger zat dan normaal, maar we hebben hem nog nooit zo vroeg en zo hoog gezien."

Ook in ziekenhuis ZOL in Genk hebben ze de handen vol met RSV-patiëntjes. Alle bedden zijn bezet, waarvan de helft besmet is met RSV.

Van lichte verkoudheid naar ademhalingsproblemen

Het virus tast de neus, keel en luchtpijp aan. "Het begint met een lichte verkoudheid, maar het kan al snel verergeren tot ademhalingsproblemen en ontstekingen waardoor je gehospitaliseerd moet worden. Het komt vooral voor bij kinderen, maar wij zien het vaakst baby's tussen de 0 en 6 maanden. Zij hebben nog een zwak immuunsysteem, waardoor zij er zieker van zijn. Daarbij is de luchtpijp van een baby heel klein waardoor die sneller verstopt raakt", aldus Raes.

Voor de ziekenhuizen is het moeilijk om die plotse stijging op te vangen. Het Jessa Ziekenhuis moet de patiënten van andere Limburgse ziekenhuizen zelfs overnemen, omdat het er te veel zijn. "Je kan geen artsen toveren en je hebt ook dokters nodig die echt wel gewend zijn om met kleine kinderen om te gaan. Daarnaast heb je ook bedden nodig om die kinderen in op te vangen en die zijn er te kort. We moeten momenteel echt wel een tandje bijsteken en het is moeilijk om alles rond te krijgen. We zijn nog niet aan het ploeteren, maar als de stijging zo doorgaat, gaan we echt wel in de problemen komen", vertelt Raes.

"Wees er op tijd bij"

Volgens Raes is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om het virus tegen te gaan, zeker omdat het zo besmettelijk is. "Eigenlijk moet je de coronamaatregelen toepassen als je niet wil dat je baby besmet geraakt. Vermijd ook drukke plaatsen, want daar is de kans op besmetting heel groot. Wees ook alert als je kind milde symptomen vertoont zoals moe zijn of een beetje hoesten. Ga op tijd naar de huisarts, zodat je er op tijd bij bent en je kind niet naar het ziekenhuis moet", zegt Raes. 

Nieuwe medische middelen

Naast de preventieve maatregelen zijn er nog andere medische middelen die binnenkort op de markt zullen komen. "We hebben sinds kort twee middelen die nog niet geroutineerd zijn, maar die wel zeer effectief zijn. We hebben de mogelijkheid om antistoffen toe te dienen die het virus tegen kunnen houden. Dat moet nog verspreid worden. Daarnaast zal er binnenkort ook de mogelijkheid zijn om moeders tijdens de zwangerschap te vaccineren tegen het virus. Maar ook daar moeten eerst nog een aantal praktische zaken bekeken worden, zoals de kostprijs. Ik schat dat dat vanaf eind dit jaar mogelijk zal zijn", besluit Raes.

Meest gelezen