Ondergelopen straten in Watou
© Thijs Pattyn

West-Vlaanderen kondigt provinciaal rampenplan af na zware regenval (en er is nog veel regen op komst)

In West-Vlaanderen is het provinciaal rampenplan afgekondigd, door de wateroverlast van de voorbije dagen en de regen die nog moet komen. De brandweer en Civiele Bescherming hebben de voorbije dagen water weggepompt, zandzakken gelegd, en dammen gebouwd. Omdat er nog meer regen voorspeld is, neemt de provincie de coördinatie dus over.

Vooral in de Westhoek en het IJzerbekken is er al enkele dagen wateroverlast door de aanhoudende regenval. Omdat er ook voor vandaag en morgen veel regen wordt voorspeld, schakelt de provincie West-Vlaanderen over naar het provinciaal rampenplan, wat betekent dat de gemeentes de coördinatie uit handen geven aan de provincie.     

"Omdat er in het noorden van Frankrijk veel regen is voorspeld, zijn we erg waakzaam", zegt provinciegouverneur Carl Decaluwé. "De grote vraag zal zijn waar het exact zal regenen. We kennen de kritieke punten, in Stavele en Roesbrugge. Ik heb alvast nagevraagd hoeveel waterpompen we kunnen gebruiken."

 

BEKIJK - "Ga niet op de baan als het overstroomd is", zegt provinciegouverneur Decaluwé:

Videospeler inladen...

Wateroverlast eerder deze week

Begin deze week liep een deel van de dorpskern van Watou bij Poperinge onder, de basisschool werd er geëvacueerd. De civiele bescherming zette preventief pompen in Roesbrugge en legde een dam van zandzakjes aan in Stavele, bij Alveringem.

Gisteren raakten in Lo-Reninge enkele woningen geïsoleerd in het overstromingsgebied. Een aantal landelijke wegen liep al onder, stilaan gebeurt hetzelfde bij grotere verbindingswegen, zoals de weg tussen de dorpen Noordschote en Merkem.

BEKIJK - Per boot in Lo-Reninge:

Videospeler inladen...

In West-Vlaanderen worden buien verwacht vandaag. Morgen zou er een nieuwe regenzone passeren, vooraleer het zaterdag droger wordt.

De komende 48 uur wordt in Vlaanderen 30 tot 40 millimeter neerslag verwacht. Maar over de grens met Frankrijk kan dat oplopen tot 60 mm en meer, wat tot extra afvoer via de IJzer en de Leie zal leiden.   

Het peil van de IJzer staat momenteel nog hoog en dat zal dus zeker nog even zo blijven. Vanaf de voormiddag zal het peil in Haringe en Roesbrugge opnieuw beginnen te stijgen. Lo-Fintele volgt dan later in de namiddag, daar zal de alarmdrempel wellicht in de loop van morgenvroeg overschreden worden.  

BEKIJK - Onze reportageploeg trok naar de IJzer:

Videospeler inladen...

Preventietips

Hulpverleningszone Brandweer Westhoek heeft een BE-Alert-bericht verstuurd naar de inwoners van Alveringem, Lo-Reninge, Poperinge en Vleteren. "We raden aan verplaatsingen te beperken en gevaarlijke gebieden te mijden", zegt woordvoerder Kristof Louagie. "Bescherm ook kelderopeningen en buitendeuren, verplaats tapijten en waardevolle voorwerpen naar een hogere plek, en sluit gas, elektriciteit en water af als dat nodig zou zijn. Daarnaast is het ook aangeraden om je wagen te parkeren op een veilige plek en losse objecten te beveiligen", waarschuwt hij nog. 

Ondergelopen straten in Watou
© Thijs Pattyn

Hulp nodig?

In geval van wateroverlast en hulp van de brandweer, bel 1722. Als je digitaal hulp wilt aanvragen, bezoek 1722.be. Doe je hulpverzoek slechts via één kanaal: ofwel via e-mail of telefonisch. De snelheid van de hulpverlening wordt niet beïnvloed door de manier waarop je het verzoek indient. Hou rekening met wachtrijen, omdat de hulpdiensten veel oproepen ontvangen. De brandweer benadrukt om 1722 te bellen voor niet-levensbedreigende situaties, dreigt er levensgevaar, bel dan 112.

Kristof Louagie van Brandweer Westhoek geeft nog een tip. "Moet je je toch verplaatsen? Pas je rijgedrag aan, zorg voor voldoende zichtbaarheid als je te voet of met de fiets gaat, en controleer de dienstregeling van het openbaar vervoer."

Meest gelezen