Een lid van de brandweer komt hulp bieden in Isques, in de buurt van Boulogne-sur-Mer, dinsdag.
AFP or licensors

Opnieuw code rood in Frankrijk: "historische wateroverlast" in Pas-de-Calais

De Franse weerdienst Météo France heeft code rood afgekondigd voor het departement Pas-de-Calais. Er wordt opnieuw veel regen verwacht met gevaar voor overstromingen. Pas-de-Calais ligt net voorbij het departement Le Nord, niet ver van de Belgische grens. In Le Nord geldt code oranje. Een deel van dat water kan via het IJzerbekken naar de Westhoek vloeien. 

Pas-de-Calais is nu al zwaar getroffen door "historische wateroverlast". En het is dus nog niet voorbij: vanaf 14 uur geldt er opnieuw code rood voor intense regenbuien en wateroverlast. Voor Le Nord, de regio die aan België grenst, is dat code oranje voor hoge waterniveaus in meren. Voor vrijdag is er nog niet meteen beterschap in zicht. 

BEKIJK - In dit dorp zal de rivier voor de derde keer op één week tijd buiten haar oevers treden:

Videospeler inladen...

In het westen van Pas-de-Calais wordt tussen 50 en 70 millimeter regen verwacht, mogelijk zelfs meer. De code rood zou zeker tot vrijdag aanhouden. In 74 gemeenten gaan daarom de scholen dicht, zowel vandaag als morgen. In Estréelles, in het bekken van de Canche, heeft de burgemeester inwoners opgeroepen hun huizen te verlaten. 

Volgens de prefect van Pas-de-Calais hebben de rivieren de Canche, de Aa, de Hem en de Liane te maken met historische waterstijgingen. De regenval van dit moment zou in principe maar één keer om de 100 jaar voorkomen. Op sommige plekken zou er op één week evenveel regen zijn gevallen als op normaal drie maanden.  

BEKIJK - "We zijn machteloos", zo beleven de inwoners van Pas-de-Calais de wateroverlast:

Videospeler inladen...

Provinciaal rampenplan in West-Vlaanderen

Dat net over de grens met Frankrijk code rood en oranje wordt afgekondigd, klinkt onheilspellend voor de Westhoek bij ons. Die krijgt nu al te maken met wateroverlast, o.a. in Lo-Reninge. De IJzer staat bijzonder hoog.

Sowieso vloeit ook een deel van het overtollige water van net over de Franse grens via het IJzerbekken naar West-Vlaanderen. West-Vlaanderen heeft intussen het provinciaal rampenplan afgekondigd. 

In West-Vlaanderen gaat het minder regenen dan in Noord-Frankrijk, al worden er vandaag pittige buien verwacht en trekt morgen nog maar eens een regenzone over.  In het weekend zou het dan eventjes droger worden. Maar er wordt dus met argusogen gekeken naar het water dat via de IJzer binnenkomt. 

Foto's uit Pas-de-Calais van dinsdag tonen de situatie in Isques, een gemeente die net achter de kust ligt in de buurt van Boulogne-sur-Mer:

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen