Wateroverlast

Provinciaal rampenplan afgekondigd na aanhoudende wateroverlast in West-Vlaanderen

Het provinciaal rampenplan is in West-Vlaanderen afgekondigd. Dat meldt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé (CD&V).

Thijs Pattyn

In West-Vlaanderen en dan vooral in de regio van de Westhoek en het IJzerbekken is er al enkele dagen wateroverlast door de aanhoudende regenval op de verzadigde ondergrond en waterlopen.

Begin deze week liep een deel van de dorpskern van het Poperingse grensdorp Watou onder en werd de lokale basisschool geëvacueerd. Verder stroomafwaarts werden preventief pompen van de civiele bescherming ingezet in het Poperingse dorp Roesbrugge en werd er een dam van zandzakjes opgeworpen in het Alveringemse dorp Stavele.

Regenval in West-Vlaanderen

Tik op een locatie om de exacte regenval op dit moment te zien. Gebruik de afspeelknop links onderaan om de vooruitzichten voor de komende week te bekijken.

Tegen het midden van de week bereikte de watermassa de streek van Lo-Reninge, waar net als twee jaar geleden enkele woningen geïsoleerd geraakten in het overstromingsgebied van de broeken. Naast een aantal landelijke weggetjes lopen stilaan ook grotere verbindingswegen onder, zoals de weg tussen de dorpen Noordschote en Merkem.

Extra pompen

Na het recentste overleg over de wateroverlast woensdagavond overwoog West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) om desnoods extra pompen op te vorderen van de civiele bescherming in Brasschaat. ‘Daar wil ik tegen donderdagmorgen duidelijkheid over’, verklaarde Decaluwé. Niet veel later kondigde de gouverneur aan dat het provinciaal rampenplan donderdagochtend afgekondigd wordt.

‘We verwachten in de nacht van donderdag 9 november op vrijdag 10 november veel neerslag, wat kan leiden tot overstromingen in het IJzerbekken’, zegt Kristof Louagie, woordvoerder van Brandweer Westhoek. ‘Een mail van BE-Alert werd verstuurd naar de inwoners van Alveringem, Lo-Reninge, Poperinge en Vleteren.’

De brandweer leverde woensdag zandzakjes in de broeken met behulp van een bootje.© Thijs Pattyn

De hulpverleningszone van de regio geeft preventietips om schade te voorkomen, waaronder verplaatsingen beperken en gevaarlijke gebieden mijden, kelderopeningen en buitendeuren beschermen, tapijten en waardevolle voorwerpen verplaatsen naar een hogere plek, gas, elektriciteit en water afsluiten als dat nodig zou zijn, de wagen parkeren op een veilige plek en losse objecten beveiligen.

Hulpverzoeken

Wie door wateroverlast hulp van de brandweer nodig heeft, kan naar 1722 bellen. Digitaal hulp aanvragen, kan op de website https://1722.be. Doe uw hulpverzoek slechts via één kanaal: ofwel via e-mail of telefonisch. De snelheid van de hulpverlening wordt niet beïnvloed door de manier waarop u het verzoek indient. ‘Houd rekening met wachtrijen, omdat de hulpdiensten veel oproepen ontvangen. Bel niet opnieuw of naar een andere dienst om dubbele registratie te voorkomen en de wachttijd niet te verlengen. Als het om herstelbare schade gaat, wacht dan op beter weer om te repareren of een vakman in te schakelen. Levensgevaar? Bel 112. Gebruik 1722 voor niet-levensbedreigende situaties.’

Moet u zich toch verplaatsen? ‘Pas uw rijgedrag aan, zorg voor voldoende zichtbaarheid als u te voet of met de fiets gaat, en controleer de dienstregeling van het openbaar vervoer via officiële kanalen’, adviseert de brandweer van de Westhoek.