Na de hype in Nederland scoren nu ook Belgische bakkers met de ‘crompouce’: hier proef je de lekkernij én zo maak je het zelf
Meterslange rijen schuiven al wekenlang aan voor de ‘crompouce’ bij bakkers in Nederland. Sociale media staan vol met filmpjes en foto’s van de gevulde en geglazuurde croissant, een variant op de klassieke tompouce. Is het gebakje de hype waard? Waar kun je ze eten in ons land én hoe maak je ze zelf? “Op een uurtje tijd waren onze 35 gebakjes uitverkocht, volgende zaterdag voorzien we er meer.”
Combineer het beste van de Franse boulangerie — de croissant — met het lekkerste Nederlandse gebak, de tompouce. Zo krijg je een ‘crompouce’. Onze noorderburen zijn al weken in de ban van deze croissant gevuld met pudding en Zwitserse room, afgewerkt met roze glazuur die de Nederlandse tompouce zo typeert. Ondertussen waaide de trend ook over naar ons land.
Een van de eerste Belgische bakkers die zich aan de crompouce waagden in ons land is Peter Bosmans van bakkerij Bosbroek in Beringen. “Ik volg de trends in de bakkerswereld op de voet en zit er niet om verlegen om iets nieuws uit te proberen”, vertelt hij daarover. Twee weken geleden legde hij voor het eerst een crompouce in de toonbank van zijn bakkerij. “Een stormloop zou ik het nog niet noemen, maar we zijn ook maar een kleine, artisanale bakkerij die niet in een grootstad zit. Ik merk dat veel klanten nieuwsgierig zijn. Dat zal misschien nog wel snel veranderen.”
“Is de crompouce een tijdelijke hype of een blijver? Dat durf ik niet te voorspellen”, lacht de bakker. “Zodra iedereen er eentje geproefd heeft, is er misschien alweer iets anders.”
Deze Antwerpenaar ging viraal met zíjn versie
Antwerpenaar Dennis Van Peel van de patisseriezaak ‘Have a Roll’ ging zélf viraal met zijn eigen versie van de crompouce. “Wij verkopen bij Have a Roll enkel kaneelbroodjes. In ons geval werd de ‘crompouce’ dus een ‘rollpouce’”, lacht hij. “Ik heb vorige week voor het plezier een bakplaat met 35 rollpouces gebakken en dat op sociale media gedeeld. Op een uurtje tijd waren alle 35 rolls uitverkocht. Nadien is onze reel viraal gegaan en stroomden nog meer mensen binnen.”
Intussen staat de teller op 251.000 views voor het filmpje. Genoeg voor Dennis om eenmalig een Rollpouce Day te organiseren. In de vestigingen van ‘Have a Roll’ in Antwerpen, Brussel, Gent én Amsterdam vind je op zaterdag 11 november de versie van de kaneelbroodjes mét pudding en roze glazuur.
Hoe maak je thuis zelf een ‘klassieke’ crompouce?
Voor wie niet in Nederland of in één van de Have a Roll-vestigingen geraakt: je kan er natuurlijk gewoon zélf eentje maken. Foodstyliste en receptonwikkelaar Marta Majewska woont in Gent, maar studeerde in het Nederlandse Den Haag. “Ik ben zot van de tompouce, het nationaal gebakje van Nederland. Ik heb er in mijn leven al zó veel gegeten.” Sinds een paar dagen ziet ze de roze lekkernijen vaak passeren op sociale media als TikTok en Instagram. “Maar ik was te ongeduldig om uit te zoeken waar ik de crompouce in mijn buurt kon vinden. Ik ben gewoon zelf aan de slag gegaan. Het recept is gelukkig niet zo heel erg moeilijk.”
“Je kan de croissants zelf bakken met croissantdeeg, dat je vaak kant-en-klaar in de koeltoog van de supermarkt vindt. Maar je kan evengoed verse croissants halen bij de bakker. Banketbakkersroom maak je makkelijk zelf met suiker, eidooiers, bloem, melk en verse vanille. En voor het glazuur heb je enkel eiwit, poedersuiker en kleurstof nodig.”
Marta ziet ook een verklaring voor de plotse hype. “TikTok ligt regelmatig aan de basis van plotse foodtrends. Bovendien scoren croissants altijd goed. Ze passeren online wel vaker de revue: ik zag al kunstig geknoopte vormen, verrassende toppings of vullingen, een echt croissantbrood, vierkante exemplaren en zelfs taarten bestaande uit verschillende kleine croissants.”
“De roze crompouce ziet er ook gewoon fotogeniek uit. Dat levert al snel veel views, shares en likes op. Bovendien is hij ook echt lekker. En tja, misschien telt de crompouce wel dubbel zoveel calorieën omdat je twee gebakjes combineert. Maar een crompouce eet je niet omdat hij gezond is, wél omdat hij lekker is.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
-
“Dit ruikt naar een Happy Meal”: McDonald's plaatst reclameborden met typische geur
-
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
Veel mensen hebben zich wellicht al eens afgevraagd hoé Hollywoodsterren er zo kunnen uitzien en welk eetpatroon ze daarvoor aannemen. De Gentse Ferdaws Mesbahi weet daar alles van: ze werkt in Los Angeles als privéchef voor tal van wereldsterren zoals Angelina Jolie en The Weeknd. “Ik kook volgens de Ayurvedische keuken”, legt ze uit. “Voeding is hier een medicijn voor lichaam én geest.” Ze vertelt hoe een typische werkdag eruitziet en verklapt het favoriete recept van Jolie. -
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
Van snel iets ontdooien tot een kant-en-klare maaltijd opwarmen: de microgolfoven of magnetron is voor veel Belgen onmisbaar in de keuken. Maar opgelet, je mag niet zomaar alles in het toestel steken. Met sommige materialen en voedingswaren kunnen er ernstige ongelukken gebeuren. Onze journalist zocht uit wat je wel en niet in die microgolf mag schuiven. -
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
-
PREMIUM
Welke granola bevat het minste suiker? Diëtiste proeft er 10 en geeft 5/10 en 9/10: “Voor 1,99 euro is dit een topproduct”
-
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
Als je jezelf ook elke keer voorneemt om één klein kommetje chips te vullen, om dan toch met een lege zak te eindigen, ben je zeker niet alleen. Hoe komt het dat chips zo onweerstaanbaar zijn en dat die zak elke keer opnieuw leeg is voor je het goed en wel beseft? -
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
Wie aan mandarijnen denkt, denkt aan Sinterklaas. Die zijn dus pas vanaf de late herfst in het seizoen. En toch blijkt net nu een nieuwe mandarijnensoort in de rekken van Albert Heijn te verschijnen. De Orri-mandarijnen zouden zoeter zijn dan de klassieke mandarijnen. Waar komt die nieuwe soort vandaan? Wat is het verschil? En hoe komt het dat deze soort buiten het seizoen verschijnt? -
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”