Videospeler inladen...

Minder volle winkelrekken door nachtelijke vakbondsactie aan Delhaize-depot in Zellik

Bij een nieuwe vakbondsactie bij het depot van supermarktketen Delhaize in Zellik hebben arbeiders de hele nacht lang al het vrachtwagenverkeer geblokkeerd. "De actie heeft gevolgen voor de bevoorrading van de winkels", vertelt Roel Dekelver van Delhaize. "Tientallen vrachtwagens die vannacht moesten vertrekken zijn pas vanmorgen kunnen uitrijden. Bepaalde leveringen zullen dus te laat komen." Delhaize zal proberen om vandaag en morgen de achterstand in te halen.

Aan het depot van supermarktketen Delhaize in Zellik hebben de laatste maanden al meerdere vakbondsacties plaatsgevonden. De actie van vannacht begon om 23 uur gisteravond en werd opgeheven rond 6 uur vanmorgen.

"Een 50-tal actievoerders heeft de hele nacht lang al het vrachtwagenverkeer geblokkeerd, zowel inkomend als uitgaand", vertelt Roel Dekelver van Delhaize in "De ochtend" op Radio 1. De christelijke vakbond CNE had het vannacht bij persagentschap Belga over 120 actievoerders.

Bij de supermarktketen is al enkele maanden een zwaar sociaal conflict aan de gang over de verzelfstandiging van 128 eigen winkels, maar een concrete reden voor deze actie kreeg Delhaize naar eigen zeggen nog niet van de vakbonden.

Vertraagde leveringen

De actie heeft gevolgen voor de bevoorrading van de Delhaize-winkels. "Tientallen vrachtwagens die vannacht naar de winkels moesten vertrekken zijn pas vanmorgen kunnen uitrijden. Bepaalde leveringen zullen dus te laat komen."

De actie komt op een ongelukkig moment, want zaterdag (11 november, feestdag) en zondag zijn de winkels die Delhaize zelf beheert gesloten. "Veel mensen zullen waarschijnlijk anticiperen door vandaag of morgen boodschappen te doen. We zullen er dan ook alles aan doen om de opgelopen achterstand zo snel mogelijk in te halen, zodat alle winkels hun verse producten kunnen ontvangen."

De politie en een deurwaarder kwam vannacht ter plaatse, maar zij konden enkel vaststellingen doen. De actie opbreken kan enkel met een bevelschrift. "We hopen dat we na de vaststellingen van vannacht zo'n bevelschrift kunnen krijgen, zodat we mogelijke toekomstige acties sneller kunnen deblokkeren", besluit Dekelver.

Meest gelezen