Youtubers ‘kruipen’ verlaten kusthotel binnen en tonen vergane glorie: “Dit is vet, man!”

Urbex Explore

Blankenberge -

Hotel Petit Rouge, dat in januari 2020 sloot, kreeg nog eens bezoekers over de vloer. Vier Youtubers gingen filmen in het leegstaande complex. Het collectief Urbex Explore zag dat de kamersleutels nog netjes aan de haak hingen. De bar bleek gevuld met bierflesjes én ook de jacuzzi en het zwembad stonden er nog. Al waren de Youtubers niet de enige gasten. “Er hing een heel bijzondere sfeer”, zegt Thijs Kuipers.

Junior Verbeeke

Onlangs werden de toekomstplannen voor de site van de Petit Rouge in Blankenberge duidelijk. Projectontwikkelaars ION en POC Real Estate willen een woontoren van honderd meter hoog en bijna dertig verdiepingen bouwen op de plaats waar het voormalige hotel nu nog staat te verkommeren. Maar een vergunning is er nog niet.

Enkele Youtubers zagen afgelopen zaterdag hun kans schoon om het complex een bezoekje te brengen. Het resultaat is te zien in een video van 37 minuten op het kanaal Urbex Explore. De video werd ondertussen bijna 2.400 keer bekeken.

Niets kapotmaken

“We zijn niet aan ons proefstuk toe en we tellen meer dan 22.000 abonnees”, vertelt Thijs Kuipers. Hij ging zelf ter plaatse in Blankenberge met drie collega’s. “Telkens nemen we drie presentatoren en één cameraman mee. Hoe we op de site van de Petit Rouge kwamen? Urban explorers vormen een heuse community. We geven elkaar tips waar we op pad kunnen gaan. Er is echter één gouden regel: we breken nooit in. Dat hebben we ook niet in de Petit Rouge gedaan. Als blijkt dat we iets kapot moeten maken om toegang te verschaffen, doen we het niet. Ook al hebben we dan uren moeten rijden: we maken rechtsomkeer.” (lees verder onder de foto)

De YouTubers kropen naar binnen via een open raam.© IF

Het collectief komt uit het Nederlandse Noord-Brabant en kroop via een open raam naar binnen in het hotel. Daar deden ze vervolgens enkele opmerkelijke vaststellingen. “Het wemelde er van de zwervers. Er lagen ook heel wat persoonlijke spullen”, zegt Thijs. “Toen we daar rondliepen, kwam er net een zwever van de trap af. Best bijzonder (grijnst).”

De Nederlanders waren duidelijk niet de eersten die zich hadden gewaagd aan een bezoekje sinds het hotel in januari 2020 de deuren sloot. Op de muren werd op meerdere plaatsen graffiti aangebracht. Er zijn zelfs verwijzingen naar drugs te lezen. “Er hing best een speciaal sfeertje. Na een halfuurtje hielden we er het voor bekeken. Maar het was best bijzonder om de vergane glorie van zo’n hotel mee te maken.” (lees verder onder de foto)

© IF

Ook voor mensen die de video bekijken, is de rondleiding bijzonder. Bepaalde delen zijn nog helemaal intact. Je ziet een receptie met archiefdozen en kamersleutels aan haakjes, maar ook de bar met bierflesjes. Zelfs het zwembad en de jacuzzi komen aan bod, al staan die logischerwijs droog. “Dit is vet, man”, klinkt het onder andere. Ook de hotelkamers worden ruim besproken. (lees verder onder de foto)

Een duikje in het zwembad: dat zal niet meer lukken.© IF

Ook in Frankrijk

Of de eigenaren van de site het filmpje ook vermakelijk vinden, is een andere zaak. Aan ons wordt bevestigd dat de site op korte termijn beter beveiligd zal worden voor indringers. “Maar we vinden niet dat we iets fouts hebben gedaan”, zegt Thijs nog. “Strafbaar is dit volgens mij niet. Urban exploring is voor ons een uit de hand gelopen grap, maar we hebben ondertussen wel heel wat volgers. Het gekste dat we ooit gedaan hebben? Naar Zuid-Frankrijk gereden om daar een verlaten kasteel te bezoeken. Je moet er best wel wat voor over hebben.”

© IF

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen