14. 90+6' - Doelpunt vrije trap - Hans Vanaken (2 - 0)
UEFA Europa Conference League - speeldag 4 - 09/11/23 - 21:00
90+6'
Hans Vanaken
90+6'
2 - 0

Moeizaam maar wel noodzakelijk. Club Brugge heeft met 2-0 gewonnen van Lugano en is zeker van Europese overwintering. Thiago zorgde vanop elfmeter voor openingstreffer, Vanaken zorgde voor zekerheid in de slotfase. Belangrijke kanttekening: het spel van blauw-zwart was voor rust alweer ondermaats.

Club Brugge - Lugano in een notendop:

• Sleutelmoment: Igor Thiago eiste op het uur de strafschop op en schoof hem zelfzeker binnen. Het sein voor Club Brugge om de strakgespannen riem wat te lossen.

• Man van de match: Elke keer als zijn Club het moeilijk krijgt, staat Hans Vanaken toch weer op. Ook nu weer om de Europese overwintering in de toegevoegde tijd definitief te verzegelen. Al was het wel met een afgeweken vrije trap die in doel dwarrelde.

• Statistiek: Het lijkt een zekerheid te worden. Een Europese wedstrijd van Club Brugge = een doelpunt van Hans Vanaken. De consistente kapitein van Club scoorde in elke groepswedstrijd een goal.

• Kwalificatie voor de volgende ronde: Dankzij de nederlaag van Besiktas, is Club Brugge dankzij de slome overwinning nu al als eerste Belgische club in Europa zeker van overwintering.

Aarzelende eerste helft

Zoals het dat al een heel seizoen doet, wou Club ook deze Conference League-wedstrijd gebruiken om het vertrouwen te herstellen. Deila roteerde en maakte gebruik van 6 nieuwe spelers in vergelijking met de wanprestatie bij Union in de hoop om het tij alweer te keren.

Vanaf de wedstrijd begon ging die hoop al even snel als ze kwam weer liggen. Geleidelijk aan rees geroezemoes uit het publiek.  Het zag een aarzelend Club Brugge op zoek naar vaart in de wedstrijd en vertrouwen in zijn voetbal.  Passes kwamen niet aan, foutjes stapelden zich op.

Met Lugano kreeg Club wel een goede sparringpartner, want ook de Zwitserse club zit in het sukkelstraatje en deed het voetballend zeker niet beter.

Pas na een halfuur vuurde Club zijn eerste schoten naar doel af, maar die vlogen naast en over het kader. Pas in het slot van de eerste helft kreeg Zinckernagel dé kans op de voorsprong, maar de doelman van Lugano pakte uit met een goede reflex.

De verlosser Vanaken

Na de rust leek Club te beseffen dat het van Lugano niet al te veel weerwerk hoefde te verwachten en dus stuwde Deila zijn mannen de aanval in met Jutgla als extra spits.

De inbreng van de Catalaan zorgde vrijwel meteen voor kansen: zijn eigen lobje was te zwak om Saipi te verschalken, een voorzet/schot van Zinckernagel werd voor de doellijn weggewerkt.

Wanneer Buchanan dreigend de 16 kwam ingesneden, werd hij even aangetikt. Voldoende genoeg voor de Hongaarse ref om naar stip te wijzen. Thiago nam de strafschop in dank aan en scoorde zijn eerste doelpunt in de groepsfase van de Conference League.

De Braziliaan kon de Europese overwintering helemaal verzegelen, maar mikte zijn plaatsbal op een verdediger. Ook Jutgla leek vergeten hoe een goal te scoren: een schicht over, een balletje voorlangs en zelfs een strafschop dikten zijn statistieken niet aan. Espinoza dwong Mignolet nog met kanonschot tot een parade.

Dan was het maar aan de man die zich alle statistieken van Club Brugge dit seizoen toe-eigent. Een afgeweken vrije trap van Hans Vanaken dwarrelde in de toegevoegde tijd dan toch nog in doel.

2-0. Zonder franjes kwalificeert Club zich voor de volgende ronde van de Conference League en uiteindelijk is dat wat telt. Deila kan weer even ademen.