Een spoor, of toch niet? "Kans is eerder klein dat er doorbraak is na de arrestatie gisteren", zoekacties rond woning vermoorde advocate gestaakt 

Is er nu een doorbraak in het onderzoek naar de moord op advocate Claudia Van Der Stichelen of niet? Er zijn nieuwe zoekacties gebeurd naar het wapen en gisteren werd een man opgepakt. "Maar heel eerlijk, de kans is eerder klein dat er een doorbraak is door de arrestatie", vertelt onze justitiejournaliste Fatma Taspinar. 

Een robotfoto, zoekacties en tientallen tips ten spijt: bijna twee weken na de moord op Claudia Van Der Stichelen blijft vooral het mysterie. Op zaterdag 28 oktober werd de advocate in de voortuin van haar woning en kantoor in Sint-Lievens-Houtem in koelen bloede doodgeschoten. Haar zoon raakte daarbij zwaargewond. Van de dader sindsdien geen spoor. 

Vorige week dinsdag vond er rond de woning van Van Der Stichelen al een grote zoekactie plaats. Toen werd er onder meer bij een oude watermolen vlak bij de woning gezocht. Maar zonder resultaat. 

Ook vandaag heeft er daar opnieuw een zoekactie plaatsgevonden. Speurders - met ondersteuning van de Cel Vermiste Personen - hoopten in de buurt vooral om eventueel het wapen te vinden. Zo is een beek doorzocht door mensen die gespecialiseerd zijn in zoeken in stromend water. Noch de timing, noch de plek van de zoekactie is overigens toevallig. Getuigen zagen hier langs de beek immers iemand wegwandelen na de moord. Ook een kerkhof in de buurt is uitgekamd. De zoekacties zijn afgerond toen het donker werd. 

BEKIJK - speurders zoeken onder meer in een beek naar het moordwapen:

Videospeler inladen...

Wat met de man die gisteren opgepakt werd?

Gisteren om iets na 18 uur liep opeens ook het bericht binnen dat de politie een man had opgepakt in het dossier. Zijn woning in Vlierzele lag op amper enkele kilometers van de plaats-delict. Het was het eerste spoor in twaalf dagen. 

De robotfoto die de politie na de feiten verspreidde van de dader

De politie had wel een aantal aanwijzingen om in de richting van de man te kijken. Ten eerste stond hij al een paar jaar onder bewindvoering van Van Der Stichelen, die naast advocate ook bewindvoerder en plaatsvervangend vrederechter was. Van Der Stichelen moest dus zijn financiële zaken regelen. Dat betekent dat hij in haar dossiers opdook en dat was vanaf dag één een van de voornaamste pistes van het gerecht. 

Maar er was meer. Al weken en maanden uitte hij via sociale media zijn ongenoegen over Van Der Stichelen. In niet mis te verstane bewoordingen liet hij weten wat hij van haar en haar werk vond. 

En dan was er nog die tip. Een getuige heeft tegenover de politie verklaard dat hij een wapen gezien had bij de man thuis. Of dat wapen gisteren is aangetroffen bij de huiszoeking is nog niet duidelijk. De speurders hebben alleszins wel verschillende bakken vol spullen meegenomen.

Een doorbraak? Of toch niet?

Maar of de arrestatie gisteren de grote doorbraak in dit dossier betekent, zal nog moeten blijken. Er klonk gisterenavond alleszins al bijzonder veel voorzichtigheid in gerechtelijke kringen. De man werd gisteren ondervraagd, maar er is nog geen beslissing of hij effectief zal voorgeleid worden. In principe heeft de onderzoeksrechter daar 48 uur de tijd voor. "Het is absoluut nog niet zeker dat hij ook de dader is", zegt burgemeester Tim De Knyf. "Wij gaan pas opgelucht ademhalen op het moment dat er een effectieve dader gevat is."

De man wordt momenteel voor een tweede keer verhoord. Maar conclusies over zijn betrokkenheid kunnen er voorlopig niet getrokken worden.

Onze justitiejournaliste Fatma Taspinar denkt dat de kans "eerder klein is dat er een doorbraak is door de arrestatie". "Verschillende goedgeplaatste bronnen laten weten dat de man fysiek en mentaal niet in staat is om in koelen bloede een moord te plegen. Daarnaast is er het feit dat de onderzoeksrechter nog geen beslissing genomen heeft en dat er nog nieuwe onderzoeksdaden uitgevoerd worden."

Toch is het logisch dat de man nu verhoord wordt. "Het is logisch dat dit spoor tot op het bot wordt onderzocht voor er een beslissing genomen wordt. Het is tenslotte iemand die een dossier had bij haar, die zich negatief had uitgelaten over haar."

BEELD - "Hij heeft zich verschillende keren zeer negatief uitgelaten over de advocate":

Videospeler inladen...

Korte reactie van de familie van het slachtoffer: "Willen rust bewaren"

De familie heeft via haar advocaat Walter Damen gereageerd op de meest recente ontwikkelingen. In een persmededeling wordt er vooral opgeroepen tot "sereniteit". 

"De familie zal in het kader van het gerechtelijk onderzoek momenteel verder geen enkele vorm van commentaar, noch toelichting geven. Ondanks het immens verdriet zullen meester Eric Flamée (de echtgenoot, red.) en zijn medewerkers ervoor zorgen dat het levenswerk van Claudia op een professionele en discrete wijze wordt voortgezet. Met het oog op de nakende begrafenis vraagt de familie uitdrukkelijk om de rust te willen bewaren, dit ook in commentaren en/of speculaties", klinkt het.

Meest gelezen