Ook Gentse Roma leggen nu strafklacht neer tegen Conner Rousseau

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau.© Fred Debrock

Ook een groep Gentse Roma hebben woensdag een strafklacht neergelegd tegen Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. ‘We willen Rousseau schuldinzicht en bewustzijn bijbrengen over de ernst van zijn strafbare uitspraken, maar ook een krachtig signaal geven aan de hele maatschappij’, zegt de Gentse vzw.

cel

De vzw Amaro vroeg hun advocate Mieke Van den Broeck om woensdagmiddag een klacht neer te leggen tegen Rousseau, wegens racisme en het aanzetten tot discriminatie, haat en geweld tegen de Romagemeenschap. In de nacht van 1 op 2 september zou Rousseau op een caféterras in Sint-Niklaas enkele omstreden uitspraken gedaan hebben over de Romagemeenschap, tegenover enkele politiemensen. De politicus heeft dat ondertussen bevestigd op een persconferentie.

Rousseau zou de leden van de Romagemeenschap ‘bruin gespuis’ genoemd hebben, en hij zou de politiemensen aangemaand hebben ‘om hun matrak’ te gebruiken tegen hen. ‘De uitspraken waren ernstig, duidelijk racistisch en riepen op tot geweld tegen de Romagemeenschap’, zegt Janetta Danyiova.

Tijdens de bewuste persconferentie deed Rousseau zijn uitspraken af als ‘zattemansklap’.

‘Daarmee bekende hij de feiten, ook al probeerde hij ze te minimaliseren en te simplificeren door zijn dronkenschap’, zegt Danyiova. ‘Wij, Roma, kunnen deze feiten niet zomaar naast ons neerleggen. Ons lijkt een klacht zeer gegrond om onze mensenrechten en grondrechten te beschermen.’

Brusselse klacht

Eerder had ook als de Brusselse vzw Kham, die leden van de Romagemeenschap vertegenwoordigt, een strafklacht neergelegd tegen Rousseau. ‘Wij ondersteunen ook de wens van de Brusselse Roma, die Rousseau hebben uitgenodigd om samen een bezoek te brengen aan Auschwitz’, zegt Danyiova.