© fvv

Ochtendspits bijna op recordniveau door regen, incidenten en structurele filedruk

Met 460 kilometer files op de Belgische wegen op het toppunt kort na 8 uur was het donderdag de op één na drukste ochtendspits van het jaar. Een natte ochtend maakte de structurele files langer. Een reeks ongevallen en de stakingen bij het spoor en De Lijn in West-Vlaanderen veroorzaakten extra verkeer, meldde VRT NWS.

gli
Bron: BELGA

Bij het Vlaams Verkeerscentrum, dat het verkeer op de Vlaamse snelwegen en gewestwegen  monitort, neigde de filebarometer op het hoogtepunt naar 300 km file, iets onder het record (314 km) van de ochtendspits van 24 april 2023. “Dat was een spits met zware regenval en amper incidenten. De definitieve cijfers zijn pas vrijdagmorgen bekend na het uitzuiveren van eventuele fouten”, zegt woordvoerder Peter Bruyninckx.

Deze ochtendspits werd getekend door een paar zware incidenten. Op de E17 in Lokeren veroorzaakte ladingverlies van glas twee versperde rijstroken, met tot 14 km file en 1 uur aanschuiven als gevolg. Op de E17 Kortrijk-Gent veroorzaakte een ongeval in Deerlijk sinds 7.30 uur 9 km file en anderhalf uur aanschuiven.

“Vooral de structurele files rond Antwerpen en Brussel waren stevig”, aldus Peter Bruyninckx. De invloed van de tweede dag van de spoorstaking is een onbekende. “Woensdag had die staking weinig invloed. Een spoorstaking heeft weinig invloed voor het verkeer op de snelwegen, door de inburgering van telewerken sinds de coronacrisis”, zegt Bruyninckx. “Misschien is het moeilijker voor sommige mensen om twee dagen op rij te telewerken?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer