Videospeler inladen...

Politie stoot op drugslabo (en veel dode varkens) in boerderij in Bekkevoort tijdens reeks huiszoekingen

In een onderzoek naar de illegale productie van drugs heeft de federale politie een reeks huiszoekingen uitgevoerd. Vijf verdachten werden daarbij aangehouden. Tijdens een van de huiszoekingen in een boerderij in Bekkevoort heeft de politie een actief drugslabo opgerold. 

Het onderzoek startte in augustus, toen een voorbijganger een lading gedumpt drugsafval ontdekte in een natuurgebied in Turnhout. Het ging om drie grote vaten. 

Tijdens het onderzoek slaagde de politie erin om verschillende locaties in kaart te brengen, waar er mogelijk drugs geproduceerd of opgeslagen werden. Ze zagen ook een link met andere plekken waar drugsafval gedumpt werd, in Turnhout, Merksplas en Weelde. 

Op verschillende plaatsen in ons land werden er gisteren 10 huiszoekingen uitgevoerd. Onder meer in Antwerpen, Deurne, Genk, Lokeren, Mol en Scherpenheuvel viel de politie binnen.

Drugslabo in Bekkevoort

In een boerderij in Bekkevoort stootte de politie daarnaast op een drugslabo dat nog actief was. De 39-jarige eigenaar zou zijn stallingen ter beschikking hebben gesteld van de drugscriminelen. De dertiger werd gearresteerd. Gespecialiseerde diensten zijn gisteren de hele dag bezig geweest om de site te ontmantelen.

"Alles was daar aanwezig om synthetische drugs te maken, maar er waren ook een hele hoop overleden dieren", klinkt het bij Kristof Aerts van het Antwerpse parket. In de stallen werden 900 verwaarloosde varkens aangetroffen. Ongeveer 200 dieren waren al overleden of moesten ter plaatse geëuthanaseerd worden. Het parket van Leuven onderzoekt de dierenverwaarlozing verder. 

BEKIJK - De opruiming van het drugslabo in Bekkevoort:

Videospeler inladen...

Naast de eigenaar van de boerderij werden nog vier andere mannen van 32, 36, 43 en 53 jaar gearresteerd. Een van hen komt uit Genk en wordt gezien als de contactpersoon. Ze zitten momenteel allemaal in de gevangenis en zullen morgen voor de raadkamer komen.

Het Antwerpse parket benadrukt nog eens dat een verdachte situatie in Antwerpen - denk aan het vermoeden van een cannabisplantage, drugslabo of drugsafval - gemeld mag worden via het meldpunt www.drugsplantageontdekt.be. 

Meest gelezen