Na een oproep van meer dan twintig omgevallen bomen in de Steenbeekstraat bleek dat ze geen natuurlijke dood gestorven waren. Iemand had ze ingezaagd. “Laffe daad”, vindt schepen van Milieu Filip Kegels (N-VA) die een klacht indiende en getuigen zoekt.© dvk

‘Omgewaaide’ bomen blijken het werk van vandalen: “Ongelooflijk laffe daad”

Vrasene -

In de Steenbeekstraat in Vrasene hebben vandalen 23 bomen met een kettingzaag ingesneden zodat ze tijdens storm Ciarán zouden omvallen. De gemeente heeft intussen een klacht ingediend.

Dieter Verschooren

De hulpdiensten hadden de handen afgelopen week meer dan vol met het opruimen van stormschade die Ciarán veroorzaakt had. Er kwam ook een oproep binnen voor meer dan twintig omgevallen bomen in de Steenbeekstraat. Bij aankomst merkten de diensten dat de bomen geen natuurlijke dood waren gestorven, maar allemaal op dezelfde plaats werden ingezaagd.

Doordat de stammen zodanig verzwakt waren, waaiden ze stuk voor stuk om door de felle wind. “De jonge populieren werden allemaal voor twee derde ingezaagd en er werd zelfs rekening gehouden met de windrichting zodanig dat ze zeker zouden omwaaien”, zegt schepen van Milieu Filip Kegels (N-VA).

“Door de zuivere insneden is het zeer duidelijk dat een mens dit gedaan heeft. Het gekke is dat hier op dezelfde plaats vele jaren geleden net hetzelfde gebeurd is. Ironisch genoeg vragen de inwoners van de omliggende straten al langer voor meer bomen. De gesneuvelde boompjes waren amper anderhalve meter hoog met een stamdikte van 20 centimeter dus ze kunnen onmogelijk in iemands weg gestaan hebben.”

Getuigen gezocht

De gemeente heeft intussen een klacht ingediend bij de politie tegen onbekenden, want voorlopig zijn er geen aanwijzingen die naar de dader leiden. “Maar het lijkt me onmogelijk dat zoiets onopgemerkt is kunnen gebeuren”, aldus Kegels. “Om zo veel bomen op zo’n manier toe te takelen, daar ben je snel een dagje mee zoet. De Steenbeekstraat is daarbij ook een vrij drukke straat. Bij deze wens ik ook iedereen die iets gezien heeft contact op te nemen met de politie of de gemeente, want dit is echt een criminele daad. Ik heb in mijn elf jaar als schepen nog nooit zoiets meegemaakt.”

Kegels blijft ook niet bij de pakken zitten. “Ik laat me niet doen door mensen die zulke laffe daden stellen”, zegt hij boos. “Om een statement te maken, zal ik er alles aan doen om het dubbele aantal bomen dat nu omver gezaagd is terug te planten in de Steenbeekstraat. We gaan samen met de bevoegde diensten op zoek naar de geschikte boomsoort daarvoor.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer