Het Amazone gebied kampt momenteel met de meest ernstige droogte ooit geregistreerd
Volledig scherm
Het Amazone gebied kampt momenteel met de meest ernstige droogte ooit geregistreerd © ANP / EPA

Amazone gebied nog nooit zó droog: dit kan kritiek kantelpunt veroorzaken voor opwarming aarde

Het Amazone gebied kampt momenteel met de meest ernstige droogte ooit geregistreerd. De oorzaak is een combinatie van El Niño, een warme Atlantische Oceaan en de gevolgen van klimaatverandering. Zo lagen de temperaturen in oktober maar liefst 5 tot 12 graden boven het normaal. Lokale ontbossing versterkt op zijn beurt nog eens de hitte en droogte. Deze ongekende droogte bedreigt nu ook de rol van de regenwouden als koolstofopslagplaats.

6 reacties

  • Stefan nimmegeers

    6 maanden geleden
    Ze graven daar hun eigen graf met die ontbossing!
  • Dominique Van der Poorten

    6 maanden geleden
    Sahara 2.0 in de maak.
  • Etienne Vanhoegaerden

    6 maanden geleden
    Ja de ontbossing zal hierbij ook een grote rol spelen. Water dat ervoor vast gehouden werd door bomen en neerwaartse druppeling van de bladeren en planten. Nu verwijderd het opstijgende vocht zich sneller naar andere oorden. Zo zijn er ook woestijnen ontstaan
  • Gerrit defreyne

    6 maanden geleden
    De ontbossing is sinds decennia HET probleem. Wie heeft er wat aan gedaan? Niemand. In alle Westerse landen gebruikt men nog altijd tropisch hout in de bouw. Waarom dat gebruik niet verbieden samen met alle grondstoffen die het klimaat bedreigen? Helaas, de economie, de luxe van rijken en nog vele andere zaken zullen altijd een obstakel zijn om de zaken ten gronde aan te pakken.
  • Norbert Bauwens

    6 maanden geleden
    We zijn over heel de wereld duidelijk ons eigen einde aan het bewerkstelligen. Blijkbaar zijn de oorlogen en de drugs nog niet genoeg , de natuur moet ook nog vernietigd worden. De mens...Het enige dier dat zijn eigen nest vernield.