© Isosport

Antwerp en zijn nummer 1 namen de juiste beslissing: Jean Butez kort na de match tegen Porto vader geworden van een dochtertje

“Er is een gezonde dochter geboren.” Met dit heuglijke nieuws kwam Antwerp-coach Mark van Bommel donderdagmiddag de persbabbel binnengewandeld. Zijn doelman Jean Butez werd kort na de Champions League-match van dinsdagavond in Porto voor de tweede keer vader. Hij en zijn echtgenote Marion hebben ook al een zoontje Gaspard.

dige

Speler en club namen dus de juiste beslissing om de Fransman niet naar Portugal mee te nemen. “De moeder stelt het goed en Jean trainde vandaag weer met ons mee”, liet Van Bommel nog weten. “Hij is zaterdag ook inzetbaar voor de topper tegen Standard.”

Alderweireld weer inzetbaar

Ook Toby Alderweireld is tegen de Rouches weer van de partij. Hij speelde al langer met kwaaltjes en ging uit voorzorg niet mee naar Porto. Verder maakt Sam Vines zijn comeback. De Amerikaan viel op speeldag 6 tegen Union uit met een spierblessure.

Van het drietal dat wat ‘dingetjes’ overhield aan de trip naar Porto raakt iedereen fit. Ritchie De Laet, Owen Wijndal en Gyrano Kerk zitten in de selectie. Jacob Ondrejka, Mandela Keita en Anthony Valencia blijven out. Björn Engels is ziek.

Vermeeren aanvoerder in Porto

Door de afwezigheid van Toby Alderweireld en Jean Butez moest Van Bommel in Porto een nieuwe aanvoerder kiezen. Routinier Ritchie De Laet was een optie, maar de keuze viel op Vermeeren. “Daar heb ik met Ritchie vooraf over gesproken”, lichtte Van Bommel toe. “Ritchie was het volledig eens met mijn beslissing. Hij zei niet ‘Hé, dat kan niet coach, die eer is voor mij weggelegd’. Natuurlijk is Ritchie al meerdere malen kapitein geweest – hij droeg de band vorige week nog toen Toby eruit ging tegen Lierse. En hij blijft ook zonder band een van mijn aanvoerders.”

LEES OOK. Mark van Bommel speelde tegen Porto met zijn jongste Antwerp-elftal ooit: “Op lange termijn moet dit opbrengen”

In de jeugd sloeg Vermeeren zo’n aanbod nog af. Hij had, als natuurlijke leider, de kapiteinsband niet nodig om zich verantwoordelijk te voelen. “Nu heb ik hem geen tijd gegeven om mijn aanzoek te weigeren”, lachte Van Bommel. “Ik verwachtte van hem niet dat hij nu anders zou gaan voetballen of coachen. Het was een beetje raar, zo’n klein manneke met die aanvoerdersband, maar het is niet ten koste gegaan van zijn prestatie. Het ging allemaal heel natuurlijk. In de ontwikkeling die hij doormaakt, is dit een logisch vervolg. Het hoort er een beetje bij.”

© BELGA

Ook in het overleg met de scheidsrechter straalt Vermeeren steeds meer maturiteit uit. “Je hoeft de band niet te dragen om per se invloed te hebben op de arbitrage. Dat lukte mij wel geregeld. (grijnst) Maar Arthur is gewoon een slimme, volwassen leeftijd, ook al op zijn achttiende. Als je het goed gezien hebt, was hij er snel bij toen George werd neergehaald (en tegenstander David Carmo geen rood kreeg, red.).”

Punten halen

Na de 3-2-zege van vorig weekend tegen Genk wil Antwerp zaterdagnamiddag (aftrap om 16 uur) zijn tweede topper in onze hoogste klasse winnen. “Tegen Genk speelden we opnieuw zoals we vorig seizoen een paar keer getoond hebben. Het was de bevestiging dat ons voetbal erop vooruitgaat. Dat zeg ik al weken. Alleen spraken de resultaten mij tegen.”

“We moeten snel meer punten halen om weer naar boven te kunnen kijken en niet naar beneden te hoeven kijken. In mijn ogen doen er zeven clubs mee voor de top zes. Cercle en Standard reken ik erbij. Sint-Truiden schuurt ertegen aan. Het wordt dus dringen bovenin.”