Archieffoto ter illustratie
Nicolas Maeterlinck

Canadese lichtshows, raclette en après-ski: Winterpret in Brussel verwacht massale toeloop

De stad Brussel heeft het programma voor Winterpret 2023 voorgesteld, de jaarlijkse kerstmarkt op en rond het Brusselse Beursplein, het Sint-Katelijneplein, de Grote Markt, het De Brouckèreplein en de Vismarkt. Het evenement, georganiseerd door Brussels Major Events, zal plaatsvinden van 24 november tot en met 31 december 2023.

De 23e editie van Winterpret/Plaisir D'hiver is elke dag toegankelijk vanaf 12 uur tot 22 uur. Het reuzenrad op de Vismarkt, de schaatsbaan op het Muntplein, de houten chalets met glühwein en raclette, de draaimolens en lichtshow maken ook deze editie deel uit van Winterpret. Een grote kerstboom, afkomstig uit Duffel, zal opnieuw de Grote Markt sieren.

Nieuwigheden

Daarnaast kleuren ook nieuwigheden het programma van Winterpret 2023. Zo zullen de elf autochtone naties van Quebec als eregast een lichtshow verzorgen op de Grote Markt, naast heel wat andere voorstellingen gedurende het evenement. In een speciaal dorp op het Beursplein wacht de bezoekers een unieke ervaring in de "shaputuan", een traditionele tent van de inheemse bevolking.

Verder is er ook een kunstinstallatie op de Kunstberg, worden er après-ski avonden georganiseerd op de schaatsbaan aan het De Brouckèreplein en worden de festiviteiten voorzien van muziek en concerten. 

Ook het Brusselse stadhuis opent de deuren en organiseert rondleidingen voor geïnteresseerden. Een ticket voor deze rondleiding kost 15 euro aan het normale tarief, 6 euro met korting voor studenten, personeel van de stad Brussel en OCMW-medewerkers.

Bereikbaarheid

Er wordt aangeraden om naar Winterpret te komen met het openbaar vervoer en de trein. "Zelfs al woon je op het platteland, er worden voordelige tarieven voor parkeren aan de treinstations voorzien", aldus schepen van Mobiliteit Bart Dhondt (Groen). "Treintickets naar Brussel zijn gedurende Winterpret aan halve prijs."

Wie toch met de auto wil komen kan gebruikmaken van de overstapparking in bijvoorbeeld Anderlecht en Kraainem. Vervolgens kunnen bezoekers gemakkelijk naar het centrum via het openbaar vervoer. Shuttlebussen worden niet voorzien. Ook het aanbod aan fietsstallingen werd verhoogd. "We gaan het aantal fietsparkings verdubbelen gedurende het evenement", aldus Dhondt.

Ik raad Vlaamse pendelaars aan na het werk in Brussel te blijven en te genieten van Winterpret

Schepen van Mobiliteit Bart Dhondt (Groen).

Schepen Dhondt raadt de Vlaamse pendelaars aan om "zeker op vrijdagen" gebruik te maken van een dagje telewerken. "We verwachten heel veel volk. Wie toch in Brussel moet zijn, kan natuurlijk ook gebruikmaken van de overstapparkings", stelt Dhondt. "Maar mijn beste advies is toch om na het werk nog even te blijven en mee te genieten van Winterpret. Je kan hier een fijne avond beleven."

"Geen bijkomende veiligheidsmaatregelen"

Er worden geen bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen om het evenement in goede banen te leiden, dit desondanks de context van de oorlog in het Midden-Oosten en de schietpartij in Brussel. "Zoals steeds hebben we ook dit jaar veiligheidsteams die in de feestzone rondlopen. Dat verandert niets ten aanzien van andere jaren. We werken nauw samen met de politie en de diensten van de stad om de veiligheid te garanderen", zegt Adelaïde de Patoul, woordvoerster van Brussels Major Events vzw.

  

Meest gelezen