Ga naar de inhoud

Het "berekende risico" van Lefevere? Moscon al 2 keer geschorst en al 2 seizoenen niet op niveau

 do 9 november 2023 15:33
Vindt Gianni Moscon opnieuw zijn topvorm bij Soudal-Quick Step.

Voor een renner die niet al te geliefd is in het peloton, is Gianni Moscon een verrassende toevoeging aan de hechte "Wolfpack" van Patrick Lefevere. Waarom koos Soudal-Quick Step voor de omstreden Italiaan?

In het peloton is Gianni Moscon (29) allesbehalve "Mister Popular". In 2017 kwam de Italiaan een eerste keer in opspraak, omdat hij racistische opmerkingen naar het hoofd van Kevin Reza had geslingerd in de Ronde van Romandië. Team Sky zette de tweedejaarsprof 6 weken aan de kant.

 

Op het WK in Bergen van dat jaar werd Moscon dan weer gediskwalificeerd nadat hij ostentatief aan de ploegauto had gehangen in een poging om terug te keren na een valpartij.

 

En in oktober 2017 wees FDJ Moscon aan als hoofdschuldige voor de val van Reichenbach in de Italiaanse wedstrijd Tre Valli Varesine, waarbij de Zwitser een elleboogbreuk opliep. De UCI liet de zaak onderzoeken door een onafhankelijk panel, maar er was onvoldoende bewijs om de Sky-renner te straffen.

 

Een jaar later kon Moscon evenwel niet aan een straf ontsnappen in de Tour van 2018. De Italiaan deelde een slag uit aan Elie Gesbert in de 15e etappe. De wedstrijdjury zette hem meteen uit koers en er volgde nog een schorsing van 5 weken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lesje geleerd, zou je denken na twee schorsingen, maar in 2020 kwam Gianni Moscon nog maar eens negatief in het daglicht. 

 

In Kuurne-Brussel-Kuurne gooide hij na een val zijn fiets naar Jens Debusschere. Toen de Italiaan vervolgens uit koers werd gezet,  wierp hij uit onvrede zijn rugnummer weg en scheurde hij het andere voor de camera.

"Twee jaar op een rij niet presteren is lang"

Dat Gianni Moscon volgend jaar een plekje krijgt bij Soudal - Quick Step, komt dan ook als een verrassing. Ook voor wielercommentator Christophe Vandegoor.

 

Niet zozeer omdat hij al enkele keren in opspraak kwam, wel omdat hij zijn laatste twee seizoenen geen potten kon breken bij Astana.

 

"Als je kijkt naar zijn uitslagen van de laatste twee jaar, zie je toch veel "DNF's" (Did not finish)", merkt Vandegoor op. "In 2022 kwam dat door longcovid en een bacteriële infectie, dit seizoen brak hij zijn sleutelbeen in de Tour Down Under."

 

"Lefevere neemt dus een berekend risico. Hij zal hopen dat de Italiaan die 3e werd in de Ronde van Lombardije en 4e in Parijs-Roubaix opnieuw zijn vorm laat zien."

 

"Maar twee jaar op een rij niet presteren op het hoogste niveau is lang. Het kan goed uitdraaien voor Soudal-Quick Step, maar het kan ook op niets uitdraaien."

Het kan goed uitdraaien voor Soudal-Quick Step, maar het kan ook op niets uitdraaien.

Christophe Vandegoor

Dat Moscon heel wat Italianen terugvindt bij The Wolfpack, kan hem misschien helpen. "Misschien trekt hij zich op aan de goede prestaties van Davide Ballerini, die in 2021 de Omloop won."

 

"Ook het feit dat hij einde contract was bij Astana en er toch een grote ploeg aanklopte, zal wel iets met zijn moreel doen", schat Vandegoor.

 

"Ik hoop alleen dat ze hem medisch goed gescreend hebben, want de gevolgen van longcovid blijven lang hangen. Hopelijk hebben ze geen kat in een zak gekocht."

Gerelateerd: