Direct naar artikelinhoud
LiveblogCrisis Midden-Oosten

Live - Crisis Midden-Oosten. Lichaam vermeende Israëlische gijzelaar gevonden in graf van slachtoffer 7 oktober • Hamas naar Egypte voor gesprekken

Live - Crisis Midden-Oosten. Lichaam vermeende Israëlische gijzelaar gevonden in graf van slachtoffer 7 oktober • Hamas naar Egypte voor gesprekken
Beeld ANP / EPA

De strijd tussen Israël en Hamas is geëscaleerd sinds de bloedige aanval door Hamas op 7 oktober 2023. Intussen slaat het conflict over naar andere gebieden van het Midden-Oosten, zoals Iran, Libanon en Jemen. Lees hieronder de belangrijkste ontwikkelingen in de oorlog en download de app van De Morgen om meteen een bericht te krijgen bij belangrijk nieuws.

• Profiel. VS willen ingrijpen bij berucht Israëlisch bataljon, dat ongestraft zijn eigen regels volgt

• Achtergrond. Hoe oorlog in Gaza vrijheid van meningsuiting bedreigt aan Amerikaanse universiteiten

• Interview. Oprichter Bellingcat: ‘Het interessantste voor ons zijn de video’s van Israëlische militairen op sociale media. Die soldaten gedragen zich soms vreselijk

Live

  1. Lichaam vermeende Israëlische gijzelaar gevonden in graf van slachtoffer 7 oktober

    Het Israëlische leger heeft het lichaam van de 24-jarige Elyakim Libman gevonden op Israëlisch grondgebied, in het graf van een slachtoffer van de bloedige aanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar. Dat bevestigt het Israëlische leger na berichtgeving in Israëlische media. De jonge Israëliër stond op de lijst van de gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden, maar werd zeer waarschijnlijk al op 7 oktober gedood.

    Libman werkte die dag als beveiliger op het dancefestival Supernova, dat in het zuiden van Israël werd gehouden, enkele kilometers van de grens met de Gazastrook. Nadat ze door het grenshek van Gaza waren gebroken, trokken tientallen gewapende terroristen van Hamas het festivalterrein op en openden het vuur op de duizenden aanwezigen. Libman zou verschillende mensen hebben geholpen het bloedbad te ontvluchten, maar raakte zelf vermist.

    De terroristen doodden meer dan tweehonderd mensen op het festival en ontvoerden tientallen anderen. In totaal werden op 7 oktober zeker twaalfhonderd mensen vermoord. In de chaos die volgde moet het lichaam van Libman zijn zoekgeraakt.

    Het Israëlische forensisch instituut heeft afgelopen periode tientallen graven van slachtoffers opgegraven. Bij dit onderzoek werd een lichaamsdeel van Libman gevonden, wat er op kan wijzen dat hij niet gegijzeld was. Het leger zegt dat zijn lichaam uiteindelijk is teruggevonden in het graf van een vrouw die op de parkeerplaats van het festival werd gedood.

    Carlijn van Esch

  2. Hamas morgen naar Egypte voor gesprekken over staakt-het-vuren

    Een delegatie van Hamas zal morgen naar Caïro afreizen voor nieuwe gesprekken over een staakt-het-vuren met Israël. Dat bevestigt Hamas aan persbureau Reuters.

    Egypte stelt zich samen met de VS en Qatar op als bemiddelaar tussen Israël en Hamas. Onduidelijk is of er morgen ook delegaties van een van de andere partijen aanwezig zullen zijn.

    De bal in de onderhandelingen ligt bij Hamas. Dat zou onder meer een gegarandeerd einde van de oorlog eisen, iets waar Israël niet aan wil voldoen. Bloomberg meldde vandaag dat Israël binnen een week een deal met Hamas wil bereiken en dat het anders een grondoffensief op Rafah begint. Deze berichten zijn (nog) niet bevestigd.

    Dylan van Bekkum

  3. Houthi-rebellen dreigen met aanslagen op schepen in Middellandse Zee

    De Houthi-rebellen die gebaseerd zijn in Jemen hebben er nu ook mee gedreigd om schepen aan te vallen in de Middellandse Zee, uit protest tegen de oorlog in Gaza, zei de militaire woordvoerder Yahya Saree vrijdag in een toespraak. Het is niet duidelijk of de rebellen hiertoe in staat zijn. Het gebied ligt op zo'n 1.900 kilometer van Jemen.

    De aanvallen sinds november vorig jaar, met drones en raketten, beperken zich tot nu toe tot schepen in de Rode Zee en de Golf van Aden. Het is ook niet de eerste keer dat de rebellen, die de steun krijgen van Iran, ermee dreigen om hun acties uit te breiden.

    Yahya Saree.Beeld ANP / EPA

    "We starten de vierde fase, waarbij alle schepen die onderweg zijn vanaf de Middellandse Zee naar Palestijns bezet gebied en die in ons bereik liggen, worden geviseerd", aldus Saree.

    De aanvallen van de Houthi's zijn gericht tegen Israël, dat oorlog voert tegen de extremistische Palestijnse beweging Hamas in de Gazastrook. Ook schepen met een Amerikaanse of Britse link worden geviseerd. De woordvoerder van de rebellen waarschuwde Israël vrijdag om de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook niet aan te vallen.

  4. Gazaanse arts overleden in Israëlische detentie

    Een Gazaanse arts is na meer dan vier maanden detentie in Israël overleden. Dat meldt persbureau Reuters op basis van twee Palestijnse organisaties die zich inzetten voor Palestijnse gevangenen. Het gaat om Adnan Al-Bursh, die aan het hoofd stond van de orthopedische afdeling in het Al-Shifa ziekenhuis in Gaza-Stad.

    Het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid, dat onder controle staat van Hamas, meldde afgelopen december dat het Israëlische leger Al-Bursh samen met tien andere artsen had gearresteerd in het vluchtelingenkamp bij Jabalia. Hij zou twee weken geleden dood zijn verklaard door de Israëlische autoriteiten.

    Artsenorganisaties maken zich al langer zorgen om Israëlische aanvallen op hulpverleners in de Gazastrook. Het Gazaanse gezondheidsministerie zegt dat inmiddels bijna 500 artsen zijn gedood door Israël. Na verschillende Israëlische invallen in ziekenhuizen sprak de Wereldgezondheidsorganisatie onlangs nog over de ‘systematische ontmanteling van gezondheidszorg’ in Gaza.

    Thom Canters

  5. VS: Hamas nam eerste hulptransport in beslag dat Gaza bereikte via heropende grensovergang

    Hamas zou het eerste hulptransport dat de Gazastrook via een heropende grensovergang in het noorden heeft bereikt in beslag hebben genomen. Dat stelt Matthew Miller, een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Gisteren passeerde een hulpkonvooi afkomstig uit Jordanië de grensovergang bij Erez.

    Israël kondigde vorige maand onder hevige internationale druk aan de grensovergang te heropenen. Internationale hulporganisaties waarschuwen al maanden dat met name in het noorden van de Gazastrook de nood onder de bevolking hoog is. Hulpkonvooien die via de zuidelijke grensovergangen bij Rafah en Kerem Shalom binnenkomen bereiken nauwelijks het noorden, dat wordt bewaakt door Israël.

    Volgens Miller zou Hamas de hulpgoederen hebben ontfutseld van een derde partij die de distributie in Gaza zou organiseren. De Verenigde Naties zouden inmiddels de hulpgoederen terug hebben gekregen of daar in ieder geval mee bezig zijn.

    Israël beschuldigt Hamas er al langer van dat het hulpgoederen steelt die de Gazastrook bereiken. Hulporganisaties stellen tegelijkertijd dat Israël niet genoeg humanitaire hulp de grenzen over laat gaan. Cogat, de verantwoordelijke Israëlische dienst, meldde gisteren dat het 400 vrachtwagens binnen had gelaten. Voor de oorlog waren dat er nog zo’n 500 per dag.

    Thom Canters