© Shutterstock

Monitor (19) aangehouden op verdenking van misbruik van twee 4-jarigen tijdens jeugdkamp van Antwerpse vereniging

Het Leuvense gerecht heeft een 19-jarige monitor aangehouden, op verdenking van de aanranding van twee kinderen van amper vier jaar oud. Dat bevestigt het Leuvense parket. De feiten vonden plaats tijdens een jeugdkamp van een Antwerpse vzw, afgelopen herfstvakantie. “Het probleem is dat er in kwantiteit wordt gedacht in plaats van in kwaliteit” , getuigt een monitor van de vzw.

Hannelore Smitz
Bron: Eigen berichtgeving

De Leuvense politie zou afgelopen weekend een melding hebben gekregen, van een incident op een kampje van Yes Events. Een 19-jarige man uit Hasselt wordt ervan verdacht dat hij zich op een kamp tijdens de herfstvakantie in Leuven misdragen zou hebben.“Het parket is inderdaad een onderzoek gestart op verdenking van de aantasting van de seksuele integriteit van twee kinderen van amper vier jaar oud”, zegt woordvoerder Ellen Durie van het parket van Leuven. Wat er exact gebeurd is, wil men voorlopig niet kwijt. “De man is maandag voor de onderzoeksrechter verschenen, die hem onder aanhoudingsmandaat heeft geplaatst. Hij verschijnt vrijdag voor de raadkamer”, aldus Durie.

LEES OOK. Slachtoffers van kindermisbruik zijn steeds jonger, de seksuele handelingen almaar explicieter

Het jeugdkamp werd georganiseerd door de Antwerpse vzw Yes Events. Zij organiseren over heel Vlaanderen kampen voor kinderen, zelfs al vanaf 2 jaar oud. In Leuven gaan er kampen door op twee locaties: het VTI en De Bron. “Wij hebben kennis genomen van een onderzoek dat lopende is, en verlenen hier onze medewerking aan”, zegt Thomas Opdenacker, de zaakvoerder van Yes Events. “De persoon in kwestie werd op non-actief gezet. We moeten nu als onderneming verder het onderzoek afwachten, aangezien wij op dit moment geen kennis hebben van wat er al dan niet gebeurd is.”

“Goed gedrag en zeden”

“Alle monitoren binnen onze organisatie worden professioneel gescreend”, klinkt het nog. “Ze beschikken over een attest van goed gedrag en zeden type 2, om met minderjarigen te mogen werken. In het belang van het onderzoek wensen en kunnen we hier verder niet op reageren.”

Yes Events nam donderdagavond nadat de feiten bekend raakten, ook contact op met de ouders van kinderen die vorige week een kampje volgden. In het bericht geven ze aan kordaat ingegrepen te hebben, gezien de ernst van de klacht. “We verlenen onze volledige medewerking aan het onderzoek van de politie. Op dit moment hebben we geen kennis van wat er al dan niet gebeurd is”, schrijven ze.

De politie roept ouders op contact met hen op te nemen, wanneer nu door het bekend raken van deze feiten een belletje zou zijn gaan rinkelen over iets wat hun kindje vorige week heeft gezegd. Ook Yes Events roept in de brief aan de ouders op om elke vorm van grensoverschrijdend gedrag te melden. “Het jeugdwerk moet te allen tijde een veilige plek zijn”, stellen ze.

Niet professioneel

Volgens een monitor die al enkele jaren bij Yes werkt, stelt die “professionele screening” niet veel voor. Het verbaast hem niet dat dit incident gebeurd is. “Al maanden wordt er door hoofdmonitoren gevraagd om de selectieprocedure voor monitoren te herwerken en professioneler te maken. Op kampen of evenementen krijgen we vaak onervaren monitoren aan onze zijde die niet verantwoordelijk zijn en niet in staat zijn om om te gaan met kinderen. De persoon in kwestie hier (bij dit incident, red.) ken ik niet, aangezien zijn naam anoniem wordt gehouden, maar ik heb afgelopen zomer als hoofdanimator ook feiten meegemaakt waar de politie bij aan te pas is gekomen”, getuigt hij anoniem.

En hoewel de kandidaat-monitoren een attest van goed gedrag en zeden moeten voorleggen, wordt daar volgens onze bron niet naar gevraagd. “Ik ben al twee jaar monitor en heb mijn attest nog altijd niet ingediend. Het probleem bij Yes is dat er in kwantiteit wordt gedacht in plaats van in kwaliteit.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER