© AP

Israël gaat akkoord met dagelijkse humanitaire pauzes van vier uur in noorden van Gaza

Israël heeft volgens het Witte Huis ingestemd met dagelijkse humanitaire “pauzes” van vier uur in het noorden van de Gazastrook. Die pauzes worden dan drie uur op voorhand aangekondigd. Dat heeft John Kirby, woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, donderdag aangekondigd.

Bron: BELGA

De regeling gaat donderdag in. Dankzij de pauzes zouden hulpgoederen in de landstrook moeten geraken. Ook zouden burgers zo zich naar veiligere gebieden kunnen begeven, aldus Kirby. “Israël is verplicht zich volledig aan het volkenrecht te houden. We denken dat deze pauzes een stap in de goede richting zijn.” Verdere details over de regeling gaf de Amerikaanse functionaris niet.

Kirby opperde ook dat de pauzes een mogelijkheid bieden om gijzelaars veilig uit de Gazastrook te halen. Amerikaans president Joe Biden had zich voor deze pauzes uitgesproken, luidde het nog. Het thema was maandag nog aan bod gekomen tijdens een gesprek tussen Biden en Israëlisch premier Benjamin Netanyahu, klonk het.

Het is niet bekend of er al afspraken zijn gemaakt met Hamas over de vrijlating van de gijzelaars. Israël en Hamas hebben ook nog niet gereageerd op de aankondiging van het Witte Huis.

Kirby benadrukt dat de VS nog steeds geen voorstander zijn van een algemeen staakt-het-vuren. In de ogen van Washington en ook van Israël zou dat in het voordeel zijn van Hamas. Die zou in zo’n periode weer kunnen herstellen en hergroeperen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer