Rob Engelaar Fotografie

Bewoners van woonzorgcentra hebben geen recht op verwarmingspremie van 100 euro, oordeelt Grondwettelijk Hof

Bewoners van woonzorgcentra hebben geen recht op de federale verwarmingspremie van 100 euro, zo oordeelt het Grondwettelijk Hof. Ouderenvereniging Okra had een zaak aangespannen wegens discriminatie. Het Grondwettelijk Hof oordeelt dat de situatie van bewoners van woonzorgcentra en die van mensen met een individueel energiecontract, niet vergelijkbaar is. Het Hof geeft de federale overheid dus gelijk. 

Drie keer heeft ouderenvereniging Okra al aangekaart dat mensen in woonzorgcentra benadeeld worden als het gaat over sociaaleconomische steunmaatregelen. Ze dienden daarvoor drie verzoekschriften in bij het Grondwettelijke Hof en nu heeft het Hof een van die verzoekschriften afgewezen.  

Het Hof oordeelt dat bewoners van woonzorgcentra niet benadeeld worden als het gaat over de verwarmingspremie van 100 euro. Die premie kreeg iedereen met een individuele aansluiting bij een elektriciteitsleverancier, zo besliste de federale overheid. Bewoners van woonzorgcentra en serviceflats dus niet. 

Okra vond dat er sprake was van discriminatie, maar Het Grondwettelijk Hof weerlegt dat en geeft de federale overheid gelijk. Het Hof snapt dat er sprake is van indirecte discriminatie, maar vindt dat het toegelaten is. De regering moest snel een antwoord bieden op de impact van de stijgende energieprijzen, dus is er volgens het Hof sprake van dwingende maatregelen waardoor de discriminatie veroorloofd is. 

Minder geraakt door stijgende energieprijzen

De situatie van gezinnen en van bewoners van woonzorgcentra is verschillend, zo oordeelt het Grondwettelijk Hof ook. Zo betalen mensen in woonzorgcentra niet rechtstreeks voor de energie die ze verbruiken, omdat ze een globaal dienstenpakket hebben. Zorginstellingen kunnen de energiekosten ook niet zomaar doorrekenen aan hun bewoners. Ze worden dus volgens het Hof niet zo fel geraakt door de stijgende energieprijzen.  

Ook vindt het Grondwettelijk Hof dat er rekening gehouden moet worden met de steunmaatregelen die werden toegekend aan ondernemingen en aan de woonzorgcentra. Die hebben hen al gedeeltelijk geholpen bij de stijgende energiekosten.  

Ouderenorganisatie Okra reageert heel teleurgesteld op het arrest. "Dit wringt heel erg. Ze hebben wel degelijk meer moeten betalen. De politieke partijen leken dat te begrijpen, maar nu stoten we toch tegen een muur", zo zegt woordvoerder Herman Fonck. 

Okra had al een gelijkaardige klacht ingediend, in verband met het eerste en tweede energiepakket. De uitspraak in die twee zaken komt pas later. "Maar we verwachten dat die op dezelfde manier behandeld worden. We verwachten geen ander arrest voor die klachten, want de regering heeft toen op dezelfde manier gehandeld."

Meest gelezen