Veiligheid

Russische hackers leggen websites Kamer en Senaat plat

Het gebouw van Euroclear in Brussel.© Kristof Vadino

De websites van de Kamer en de Senaat liggen plat. Pro-Russische hackers zijn het niet eens met de aanwending van geld dat voortkomt uit de geblokkeerd Russische tegoeden.

red.

Het is donderdagavond niet mogelijk om de website van de Kamer te raadplegen. Dat geldt ook voor enkele andere overheidswebsites, waaronder die van de Senaat. Volgens Het Laatste Nieuws is dat het werk van het pro-Russische hackerscollectief NoName. Dat postte een reeks tweets waarin de groepering zijn ongenoegen uitdrukt over de creatie van een steunfonds voor Oekraïne, dat gespijsd wordt met de opbrengsten uit geblokkeerde Russische tegoeden.

De regering kondigde de oprichting van het fonds vorige maand aan. De 1,7 miljard euro die voor Oekraïne wordt uitgetrokken, betreft de extra vennootschapsbelasting die de financiële instelling Euroclear betaalt. Euroclear boekt grote winsten op het beheer van geblokkeerde Russische activa. De belastingen op die winsten komen de Belgische schatkist ten goede.

Timing niet toevallig

De dag nadat de regering de oprichting van het fonds had bekendgemaakt, sloeg NoName ook al toe. De aanval duurde toen enkele uren. Nu, vier weken later, vindt een herhaling van die actie plaats. Volgens de tweets van NoName zijn de Euroclear-winsten en dus ook de fiscale opbrengsten in strijd met het internationaal recht.

De timing van de aanval is niet toevallig. Gisteren bespraken Europese lidstaten met de Europese Commissie in hoeverre de opbrengsten van de Russische tegoeden op een legale wijze aan te wenden zijn voor Oekraïne. Het risico is dat een te drastische aanpak andere niet-Europese landen kan afschrikken om tegoeden in de EU onder te brengen. De Europese Centrale Bank heeft daar al voor gewaarschuwd.

Oekraïne zelf dringt aan op een radicalere ingreep. Het land wil niet alleen de opbrengsten van de Russische tegoeden (zoals interesten en dividenden) inzetten voor zijn eigen wederopbouw, maar ook de tegoeden zelf.