© BELGA

Maandagavondvoetbal en aanpassing van de play-offs? Gisteren werden ook deze zaken beslist

Dinsdag raakte bekend dat de uitzendrechten van de Jupiler Pro League voor de komende drie seizoenen bij Telenet — en mogelijk ook Proximus — blijven. De samenvattingen verhuizen wel van VTM (Stadion) naar een VIER (nieuw programma). Op de voetbalbond werden dinsdag ook enkele beslissingen meegedeeld over het competitieformat, de toekomst van het play-offsysteem en het maandagavondvoetbal.

bla, jtp

Het nieuwe voetbalcontract, drie jaar niet-exclusief aan Telenet, betekent ook dat de play-offs blijven bestaan. Dat betekent niet meteen in de huidige vorm, want lichte aanpassingen voor 2020 (zolang loopt het nieuwe televisiecontract) zijn wel degelijk mogelijk.

Lees hier alles over het nieuwe voetbalcontract!

Concreet betekent het dat de puntenhalvering in Play-off 1 wel degelijk kan afgeschaft worden, als daar een akkoord voor gevonden wordt. Ingrijpende veranderingen, zoals minder wedstrijden of zelfs een ander play-off-format, zijn pas mogelijk na 2020. Er zal de komende jaren mogelijk wel over gediscussieerd worden tussen de clubs onderling, want voor zo’n ingrijpende hervorming is een grote meerderheid nodig.

Maandagavondvoetbal

Door de goede prestaties van de Belgische ploegen in Europa lag maandagavondvoetbal dit seizoen plots op tafel. Club Brugge was tegen, terwijl Europa League-deelnemers Gent, Anderlecht en Genk voorstander waren om de opeenvolging van wedstrijden te spreiden. Omdat er twee jaar geleden, toen Club Brugge het tot de kwartfinale van de Europa League schopte, ook geen maandagavondvoetbal werd ingevoerd, ging het plan dit seizoen uiteindelijk toch in de koelkast.

Volgend seizoen liggen de kaarten anders. Maandagavondvoetbal wordt wel degelijk ingevoerd, als er een Belgische ploeg een Europese kwartfinale speelt. Pierre François, CEO van de voetbalbond, bevestigde dat de KBVB de ploegen die actief zijn in Europa zo goed mogelijk willen steunen.

LEES OOK: Wie zijn de winnaars en de verliezers van het nieuwe contract? (N+)

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer