Robert Zulj
77'
Robert Zulj
3 - 0

Een avond om snel te vergeten voor Union. De competitieleider had in Oostenrijk een gouden kans om Europees te overwinteren, maar ging met de billen bloot. LASK Linz liet de Brusselaars kansloos met een overtuigende 3-0. Door de stuntzege van Toulouse tegen Liverpool zal het nog zwoegen worden voor Union om te overwinteren.

LASK Linz - Union in een notendop:

• Man van de Match: Al in de eerste helft deed LASK Linz het licht uit bij Union. Met een goal en een assist was vooral Sascha Horvath de kwelduivel van de Brusselaars. Hij knalde zijn elfmeter onhoudbaar binnen en bediende kort voor rust Talovierov met een prima voorzet voor de 2-0.

• Sleutelmoment: Geen beter moment om de 2e van de avond te scoren voor LASK. Op slag van rust stuurde het een mak Union met een dubbele voorsprong de kleedkamers in. De tegengoal te veel, die de adem van de Unionisten definitief afsneed.

• Opvallend: Fiere competitieleider Union voetbalde de voorbije weken op een wolk en in Europa kon het na 4 wedstrijden al zeker zijn van de overwintering. Het viel echter bruusk van die wolk na een totale offday. LASK en Toulouse zijn zo plots 2 stevige kapers op de kust.

Union komt niet tot kansen in dramatische eerste helft

De opdracht voor Union, de fiere competitieleider die in eigen land op een wolk voetbalt,  was duidelijk: winst op bezoek bij LASK Linz betekende Europese overwintering voor het tweede seizoen op een rij.

Ondanks dat duidelijke devies was Union niet op de afspraak in Oostenrijk. Bij de eerste de beste kans was het bovendien meteen prijs voor LASK.

De inglijdende Christian Burgess kreeg de bal tegen de arm. De Italiaanse ref was onverbiddelijk en wees naar de stip. Een koud kunstje voor Horvath, die de elfmeter prima omzette.

Union had geen antwoord klaar en onderging het spel ook na die 1-0. De Brusselaars ontsnapten zelfs aan de 2-0, die afgevlagd werd.

Op slag van rust leek Union opnieuw door het oog van de naald te kruipen toen Anthony Moris een prima parade in huis had op een schot van Bello.

De daaropvolgende corner stuurde de bezoekers toch met een kater de kleedkamers in. Talovierov torende boven alles en iedereen uit en buffelde de 2-0 in doel.

Kopzorgen voor Union na 45 minuten.

Geen beterschap bij Union in overbodige tweede helft

Had Union dan toch weer een straffe ommekeer in petto na de rust? In de heenmatch ging het in de tweede helft nog op en over LASK na een 0-1-achterstand.

Het antwoord op die vraag was al snel duidelijk. De rust had geen beterschap gebracht bij de Brusselaars, die op geen enkel moment écht konden flitsen en onherkenbaar acteerden.

Ook Amoura Mohamed gaf niet thuis en werd op het uur naar de kant geroepen door Blessin. De vele personeelswissels brachten geen beterschap in een kansarme tweede helft.

Een kwartier voor tijd bezegelde Zulj definitief het lot van de Brusselaars met de 3-0. De bal viel prompt voor zijn voeten na een verre vrije trap, die eerst nog uiteenspatte op de lat.

Over en uit voor Union, dat zich naar het einde van de wedstrijd sleepte.

Zo ziet het er opeens een pak minder rooskleurig uit met het oog op Europese overwintering, mede door de 3-2-stuntzege van Toulouse tegen Liverpool.

Blessin: "Te hard om over totale offday te spreken"

• Charles Vanhoutte: "Het was een collectieve offday. Ik denk niet dat we het verdienen om te winnen vandaag. In de tweede helft kwamen we wel met goede moed uit de kleedkamer, maar hebben we niet veel meer kunnen doen. Ik denk niet dat dat al gebeurd is dit seizoen. Vandaag wou het niet lukken. Soms heb je van die dagen en dan heb je geen antwoord waarom het niet lukt.."

• Alexander Blessin: "Je kan een wedstrijd verliezen, maar vooral in de eerste helft was onze organisatie en onze body language niet goed. Het is hetzelfde verhaal als de heenwedstrijd tegen LASK, toen we nog wel wakker werden na de rust. Na een goede periode is het altijd moeilijk om een wedstrijd te verliezen, maar we moeten het accepteren. Het is te hard om over een totale offday te spreken, al was het dat misschien wel in de eerste helft."

Fase per fase

20:41

EINDE: Union sluit totale offday in Oostenrijk af met 3-0-nederlaag

De dramatische avond van Union zit erop. Het lijdt een kansloze nederlaag in Linz, waar het geen deftige kans bij elkaar kon voetballen.

90+5' tweede helft
90+2'

2 van de 4 toegevoegde minuten zitten erop. Union haalt er nog eens een corner uit. Naar het beeld van de wedstrijd van de Brusselaars belandt het schot van Teklab in de tweede ring in de Raffeisen Arena.

90+1'

Union is geen eerredder gegund

Terho lijkt nog te kunnen milderen tot 3-1 met een afgeweken schot. Het feestje gaat echter niet door. De voorzet van Rodriguez vertrok van net achter de achterlijn.

84'

De 4-0 is dichterbij dan de 3-1. LASK verschijnt nog eens voor het doel van Moris, toch een zeldzaamheid in deze 2e helft.

Meteen is het echter weer gevaarlijk. Flecker besluit over het Brusselse doel van dichtbij, geen 4-0.

82'

Na 80 minuten hebben we nog steeds geen enkel noemenswaardig schot tussen de palen moeten noteren voor Union.

Met een bonus van 3 goals voor de thuisploeg moet zelfs de grootste optimist dan toegeven dat het kalf verdronken is.

78'

GOAL: Boeken toe, 3-0 voor LASK

Een verre vrije trap belandt via de lat in de voeten van Zulj, die de thuisploeg op 3-0 knalt. Het is over en uit voor Union.

77'
77'
77'

Ik denk dat Blessin ondertussen de handdoek wel geworpen heeft.

Bert Sterckx op Radio 1
75'

Drie personeelswissels bij de thuisploeg. Mustapha, Stojkovic en Bello ruimen plaats voor Renner, Flecker en Ljubicic. Bij Union gaat Puertas naar de kant voor Teklab.

73'

Toulouse doet er nog eentje bij

Even leek Liverpool klaar voor een comeback, maar Toulouse heeft al snel weer 2 doelpunten bonus beet. Het staat 3-1 in Toulouse, zo wordt het stilaan een dramatische avond voor Union.