© BELGA

Totale offday voor Union: Brusselaars gaan zwaar onderuit tegen LASK Linz (maar geen man overboord)

You love him or you hate him. In de heenwedstrijd tegen LASK Linz was Christian Burgess (32) nog de redder voor Union met een late winning goal, dit keer was de Brit de schlemiel. Union verloor zo met 3-0 in Oostenrijk, maar de Brusselaars hebben wel alles nog in eigen handen in de Europa League.

Valerie Van Avermaet in Linz

In voetbal kan het snel gaan. Dat weet Christian Burgess als geen ander. Met een handsbal veroorzaakte hij in de Raiffeisen Arena in Oostenrijk de strafschop waar het openingsdoelpunt voor Linz uit voortvloeide. De Brit vloekte en met hem heel Union. Al zal het gevloek wel weer snel gaan liggen.

Burgess zal achteraf de eerste zijn om zijn fout te relativeren. Het leven gaat nu eenmaal met ups-and-downs, dat leerde de Engelsman al vroeg in zijn carrière. Bij de jeugd was hij eerst nog goed genoeg voor Arsenal, maar als snel zakte hij af naar de lagere Engelse voetbalcompetities. Tot Union hem in 2020 kwam halen en zijn carrière een nieuwe wending nam. Het kan verkeren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook bij Union zelf is er geen kat die het Burgess na deze wedstrijd zal kwalijk nemen. Dat deden ze ook niet bij doelman Anthony Moris toen die blunderde tegen Liverpool. Daarvoor is de staat van dienst van Burgess bij Union -net als die van Moris- te groot. De beenharde verdediger maakte de promotie naar 1B mee en is al drie seizoenen lang een absolute rots in de branding achterin. Hij is zo goed als altijd fit en ook met zijn mentaliteit is hij een zegen voor elke coach. Veel tegenstanders zien hem liever niet komen. Logisch, Burgess voetbalt altijd met de borst vooruit en belichaamt perfect waar Union als club voor staat. Daar brengt één fout geen verandering in, ook al was het een dure.

© AFP

Blessure Amoura

De 2-0 viel nog voor rust en toonde dat Linz gewoon hyperefficiënt was. Met dank aan de zeer luide steun van de thuisaanhang en LASK is ook gewoon een goede ploeg, die dezelfde tactiek hanteert als Union. Kan ook moeilijk anders, want net als Alexander Blessin bij Union hebben ze met Thomas Sageder een coach uit de Red Bull-stal. Agressief en hoog druk zetten dus. Twee weken geleden vond Union daar maar moeilijk een antwoord op en dat was nu niet anders.

Te meer omdat niet enkel Burgess tegen Linz een halve offday kende. Het kan de besten overkomen. Neem Mohamed Amoura bijvoorbeeld. De spits werd de voorbije week nog opgehemeld na zijn fenomenale prestatie tegen Club Brugge, maar hij was niet volledig fit na de schouderblessure die hij in diezelfde wedstrijd opliep. Dat was eraan te zien tegen Linz. Al na een vijftal minuten beging Horvath een onbestrafte overtreding op de kleine Algerijn, waarna die meteen naar zijn stevig ingepakte schouder greep. Op geen enkel moment raakte Amoura daardoor in zijn normale doen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dat trainer Alexander Blessin toch het risico had genomen om hem aan de match te laten starten, toont hoe hard ze bij Union in Amoura geloven, maar ook hoe hard de Brusselaars deze wedstrijd wilden winnen. Ze willen immers voor het tweede seizoen op een rij Europees overwinteren en liefst in de Europa League. Ook al kregen de Brusselaars na rust nog de 3-0 binnen en ook al won Toulouse in dezelfde groep verrassend van Liverpool, toch ze hebben bij Union nog steeds alles in eigen handen. Eind november winnen in Toulouse en die tweede plek is met dan nog één speeldag te gaan weer van Union. Geen man overboord dus voor de Brusselaars.

Anthony Moris: “Ik heb hier geen uitleg voor”

Anthony Moris stond met zijn mond vol tanden na de pandoering die Union kreeg op het veld van LASK Linz. “Ik heb geen uitleg”, zegt de doelman. “Vandaag misten we intensiteit, mentaliteit en teamspirit. LASK heeft het op die vlakken veel beter gedaan dan wij. Ze hebben ons opgegeten in de duels, terwijl we daar net stevig in moesten zijn. Op die manier is het moeilijk om een match te winnen. Elke wedstrijd opnieuw moeten we onszelf in vraag stellen en zorgen dat we er staan. De wedstrijden volgen elkaar snel op en elke keer opnieuw moeten we de juiste positieve energie vinden. Dat is niet evident. We hebben nog al eens een kleine klap zoals nu gekregen. Het gaat erom om daarna snel weer de rug te rechten. We hebben het geluk dat we over drie dagen alweer de kans hebben om dat te doen tegen Kortrijk in de competitie. We zullen daar anders voor de dag moeten komen en we moeten reageren. In onze groep in Europa ligt alles nog open voor de tweede plaats, dat is positief voor ons.”

© BELGA

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer