© AFP

Frankrijk ziet “Russische inmenging” in tags van davidsterren op sociale media

Frankrijk veroordeelt de rol van een Russisch netwerk bij het “artificieel versterken” en “het als eerste verspreiden” op sociale media van foto’s van tags van davidsterren in Parijs. Dat zegt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

In het persbericht beschuldigt Buitenlandse Zaken het Russische netwerk Recent Reliable News (RRN). “Deze nieuwe operatie van digitale Russische inmenging getuigt van een hardnekkige opportunistische en onveranwoordelijke strategie om internationale crisissen uit te buiten, om verwarring te zaaien en spanningen te creëren”, klinkt het.

Op 31 oktober werden tientallen davidsterren aangetroffen op gevels van gebouwen in het veertiende arrondissement in Parijs, en op andere plaatsen in Parijs en in de voorsteden. De jodensterren waren aangebracht met sjablonen.

Een onderzoeksrechter moet de daders identificeren, en hun motief achterhalen. Het spoor van een opdrachtgever in het buitenland wordt op dit moment “niet uitgesloten”, zegt het Franse gerecht. “Mogelijk gebeurde het op nadrukkelijke vraag van een persoon in het buitenland.”

LEES OOK. Joodse organisaties niet te spreken over “schandalige uitspraken” van bisschop Bonny over Israël: “Focus liever op misbruik in eigen kerk”

Gerechtelijk onderzoek

Een man en vrouw die verdacht worden van de feiten verlieten Frankrijk op 31 oktober, zegt het parket. Uit het onderzoek kwam wel een link naar voren met een andere zaak, van vier dagen eerder. Een man en vrouw uit Moldavië werden toen in het tiende arrondissement opgepakt. Een buurtbewoner had gezien hoe ze met een sjabloon een blauwe ster aanbrachten, die nog dezelfde dag werd verwijderd. Ze verklaarden dat ze op vraag van iemand anders hadden gewerkt, en tegen betaling. Dat bleek ook uit een conversatie in het Russisch op hun telefoon, zegt het Franse gerecht. “Wat de feiten zelf betreft, zal het gerechtelijk onderzoek moeten uitwijzen of een buitenlandse opdrachtgever verantwoordelijkheid treft”, zegt Buitenlandse Zaken donderdag.

Maar Viginum, een Franse organisatie die toeziet op buitenlandse inmenging, ontwaarde “de betrokkenheid van een netwerk van 1.095 bots” op sociale media. Die verspreidden 2.589 posts over de tags, klinkt het. “Hoewel de eerste authentieke publicatie van de foto’s van de tags van 30 oktober lijkt te dateren, identificeerde Viginum de eerste publicaties op het botnetwerk RRN op 28 oktober, of bijna 48 uur eerder.”

In Frankrijk veroorzaakten de tags veel ophef. Zeker nu er steeds meer antisemitische feiten worden gepleegd door de oorlog tussen Israël en de extremistische Palestijnse organisatie Hamas. Donderdag, voor de publicatie van het Franse persbericht, ontkende Rusland iedere betrokkenheid. De verdachtmakingen die in de Franse pers waren opgedoken, noemde Moskou “stupide” en “schandalig”.