AFP or licensors

Vervroegde verkiezingen in Portugal nadat premier Costa is opgestapt door corruptieschandaal

De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa heeft de ontbinding van het Portugese parlement aangekondigd. Er worden vervroegde verkiezingen uitgeschreven op 10 maart 2024, na het aftreden van premier Antonio Costa, die betrokken was bij een corruptieschandaal.

De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa heeft in een televisietoespraak vervroegde verkiezingen aangekondigd op 10 maart 2024. Begin deze week heeft de premier Antonio Costa ontslag genomen, nadat er een huiszoeking had plaatsgevonden in zijn ambtswoning in verband met een corruptieonderzoek.

"Onder deze omstandigheden heb ik mijn ontslag aangeboden aan de president van de republiek", kondigde Costa aan. Hij zegt dat de functie van premier niet verenigbaar is met twijfels over zijn integriteit. Costa zegt dat "zijn geweten zuiver is", maar zei ook al niet te zullen terugkeren als premier of in een regering.Ā 

President Marcelo Rebelo de Sousa heeft daarop het parlement ontbonden en vervroegde verkiezingen aangekondigd. Normaal gezien hadden er pas in 2026 verkiezingen moeten plaatsvinden, maar die zijn vervroegd naar 10 maart 2024.

Meest gelezen