Ze bleven jaren in de luwte, maar nu dagvaarden ouders Julie van Espen Belgische Staat: “Justitie heeft systematisch gefaald”

De ouders van de vermoorde studente Julie Van Espen (23) hebben deze week de Belgische Staat gedagvaard wegens een “systematisch falen van Justitie”. Julie had nog geleefd als Justitie correct had gehandeld, zeggen ze.

Marc Klifman

Julie Van Espen werd in mei 2019 verkracht en vermoord door zedendelinquent Steve Bakelmans (41). De brutale moord zorgde voor een storm van verontwaardiging, want Bakelmans was al tweemaal eerder veroordeeld voor verkrachting. De eerste keer in 2004, de tweede keer in 2017. Hij kreeg voor die laatste feiten vier jaar effectieve celstraf, maar zijn onmiddellijke aanhouding werd toen niet bevolen. Dat heeft er later toe geleid dat Bakelmans kon toeslaan bij Julie Van Espen, omdat hij in beroep was gegaan. Maar zijn zaak liet toen veel te lang op zich wachten.

LEES OOK. Advocaten geven gehoor aan oproep familie Julie Van Espen

De Hoge Raad voor de Justitie heeft in 2019 al vastgesteld dat er heel wat onregelmatigheden zijn gebeurd in het dossier-Bakelmans. Volgens een rapport van de Hoge Raad was het dossier simpelweg niet volledig genoeg om zijn recidivegevaar goed in te schatten. Daarnaast heeft het Antwerpse hof van beroep het dossier dus ook veel te lang op de lange baan geschoven. Eén van de redenen die naar voren werden geschoven, was het personeelstekort bij de magistraten, waardoor het dossier letterlijk ‘in de kast’ belandde.

De vader van Julie Van Espen tijdens een hoorzitting in de Kamer.© BART DEWAELE

Dat er destijds ernstige fouten zijn gemaakt, zorgt er vandaag voor dat de ouders, zus en broer van Julie Van Espen alsnog juridische stappen nemen om de problematiek aan te kaarten. Samen met hun raadsman Stijn Verbist hebben ze deze week de Belgische Staat gedagvaard wegens een ‘systematisch falen van Justitie. “Wij zijn ervan overtuigd dat, als Justitie correct had gehandeld, Julie Van Espen nog zou hebben geleefd”, zo klinkt het in een mededeling.

LEES OOK. Vader van Julie Van Espen met open brief in de Kamer: “Ja, er is nog boosheid”

De nabestaanden en hun raadslieden geven vrijdagochtend een persconferentie om hun klacht verder te duiden. Eén van de zaken die hen recent mogelijk triggerde om na vier jaar nog een nieuwe procedure te starten, zou de aanslag van terrorist Abdesalem Lassoued kunnen geweest zijn. Die schoot in de hoofdstad twee Zweedse mannen dood, en achteraf bleek dat het dossier rond de gevaarlijke terrorist in een Brusselse kast binnen het parket was beland, zonder dat daar enig gevolg aan werd gegeven.

LEES OOK. Het dossier onderaan de stapel dat nooit besproken werd, ondanks de vele alarmsignalen: hoe “het systeem” faalde in zaak-Lassoued

Haar moordenaar Steve Bakelmans tijdens het assisenproces.© Jan Van der Perre

Dat de ouders van Julie Van Espen nu rechtstreeks en publiekelijk de pers willen toespreken, is de eerste keer in vier jaar tijd. De voorbije jaren waren zij net altijd zeer terughoudend en kozen zij altijd voor de luwte. Ook tijdens het assisenproces van Steve Bakelmans bleven zij sereen en liever uit de schijnwerpers. Bakelmans werd eind december 2021 na een proces achter gesloten deuren veroordeeld tot een levenslange celstraf, met daarbovenop een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank van vijftien jaar én een beveiligingsperiode van twintig jaar.

LEES OOK. Ouders Julie Van Espen roepen Justitie op het matje, vier jaar na moord: “Ze had nog geleefd als iedereen zijn verantwoordelijkheid had genomen”

De familie van Julie Van Espen wil vrijdag ook een nieuw project lanceren, onder de noemer Missie Julie/Missie Justitie, om te strijden voor een ‘sterkere justitie in België’.

Slachtoffer Julie Van Espen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen