Er is geen bed meer vrij voor een gewonde Palestijnse jongen
2023 Anadolu

Emotioneel betoog van Rode Kruis-directeur na bombardement op ziekenhuizen in Gaza: "Vrezen dat we alle patiënten op intensieve zorg verliezen"

"Als jullie niet snel handelen, dan dreigen we alle patiënten die op intensieve zorg liggen te verliezen." Dat heeft de directeur van het Palestijnse Rode Kruis gezegd aan de leden van de VN-Veiligheidsraad. Hij roept op tot dringende actie. Deze ochtend werden in Gaza opnieuw verschillende ziekenhuizen gebombardeerd door het Israëlische leger. "Het zorgsysteem staat langzamerhand op instorten", klinkt het bij zorgpersoneel uit de regio. 

Wat heeft dit conflict doen oplaaien? Zaterdagochtend 7 oktober voerde de extremistische Palestijnse organisatie Hamas een verrassingsaanval uit in het zuiden van Israël, waarbij Hamasstrijders burgers vermoordden en ontvoerden. Als reactie verklaarde Israël Hamas de oorlog.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Een overzicht: het conflict tussen Hamas en Israël vandaag:
 
  • In de Gazastrook zijn tot nu toe zeker 11.078 mensen gedood bij Israëlische bombardementen. Onder de doden zijn tot nu toe 4.506 kinderen en 3.027 vrouwen, aldus het ministerie van Volksgezondheid.
  • Israël heeft het aantal doden van de verrassingsaanval van Hamas op 7 oktober bijgesteld naar beneden. Volgens het leger vielen er 1.200 doden in plaats van 1.400.
  • Het Israëlische leger heeft verschillende bombardementen uitgevoerd op ziekenhuizen en scholen. Daarbij zijn volgens Hamas zeker 20 Palestijnen omgekomen, maar mogelijk loopt dat dodental nog verder op. 
  • Door de herhaaldelijke aanvallen op medische centra staat het zorgsysteem in Gaza op instorten, zo vertellen verschillende lokale Ngo's.
  • Bijna 600 mensen met een buitenlands paspoort hebben de Gazastrook ondertussen kunnen verlaten. 

Israël stelt dodental van Hamas-aanval 7 oktober bij naar beneden

Bij de aanval van Hamas in Israël van 7 oktober zijn 1.200 doden gevallen, en geen 1.400. Israël heeft het dodental van de aanval naar beneden bijgesteld, bevestigt een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken aan het Franse persagentschap AFP.

De correctie is gebeurd na de identificatie van de lichamen van de slachtoffers.

Minstens 38 journalisten en perswerkers gedood sinds begin oorlog

Sinds het begin van de oorlog in Gaza zijn minstens 38 journalisten en perswerkers gedood. Verschillende anderen raakten gewond of zijn vermist. Dat meldt de internationale journalistenfederatie IFJ. 

De federatie zegt nauw samen te werken met de Palestijnse journalistenvakbond om de informatie te verifiëren. Volgens de informatie tot 10 november is de dood van 33 Palestijnse journalisten en mediawerkers, van vier Israëlische journalisten en mediawerkers en van één Libanese journalist gedocumenteerd.

Emotionele oproep van Rode Kruis-directeur: "We vrezen dat alle patienten op intensieve zorg zullen sterven"

Op de VN-Veiligheidsraad heeft de directeur van het Palestijnse Rode Kruis een emotionele oproep gedaan voor actie. "De situatie in de Palestijnse ziekenhuizen verslechtert zienderogen", zegt Marwan Jilani. "We hebben de hoofdgeneratoren enkele dagen geleden moeten afsluiten door een gebrek aan brandstof. We lopen het risico dat we alle patiënten op intensieve zorg en alle kinderen in couveuses zullen verliezen."

"Er is nog geen druppel brandstof Gaza binnengebracht", verwijt hij de VN-landen. "We vragen nogmaals om een directe staakt-het-vuren. We hebben dringend brandstof nodig om onnodige doden te vermijden en we vragen om humanitaire hulp voor het noorden van Gaza. Respecteer het internationaal recht en ondersteun de medische teams die de laatste dertig dagen onafgebroken hebben gewerkt."

"Luister naar het geschreeuw van kinderen die verdrinken in hun eigen bloed en vraag uzelf af wat ze hebben misdaan? Vraag uzelf wat kunnen we doen om hun dood te vermijden?"

Rode Kruis-directeur spreekt leden van VN-Veiligheidsraad toe

Israël onderneemt nieuwe poging om gijzelaars te bevrijden

"De hele dag zijn er berichten in de buitenlandse media verschenen dat er een akkoord zou zijn over het vrijlaten van de gijzelaars. Ik wil daar iets over kwijt", zegt de woordvoerder van het Israëlische leger. "We werken onophoudend - op een pro-actieve manier en in verschillende stappen - voor een terugkeer van de ontvoerden. Het is een complex proces, dat tijd vraagt, en ook nog tijd zal vergen. We zullen elke kans die zich voordoet grijpen."

Volgens de woordvoerder verloopt het grondoffensief in Gaza volgens plan. "Meer dan 100.000 Gazanen zijn via de humanitaire corridors naar het zuiden van de Gazastrook gevlucht", zegt hij. 

Israël heeft ook het dodental van de verrassingsaanval van Hamas op 7 oktober bijgewerkt. Volgens het Israëlische leger kwamen die dag niet 1.400 Israëli om, maar "slechts" 1.200, klinkt het.

Vernietiging van ziekenhuizen is Gaza wordt "stilaan ondragelijk", zegt Rode Kruis

Het gezondheidssysteem in Gaza heeft het punt bereikt waarop geen terugkeer mogelijk is. Dat zegt het Internationale Rode Kruis. Ziekenhuizen zijn vaak het doelwit van Israëlische bombardementen, ook vandaag werden 4 medische centra getroffen, omdat Israël beweert dat Hamasstrijders de gebouwen als militaire uitvalsbasis gebruiken. 

Maar de aanvallen hebben een zware klap toegebracht op het gezondheidssysteem, meldt het Rode Kruis nu. Het systeem staat op instorten, klinkt het. 

"De verwoesting van ziekenhuizen in Gaza wordt stilaan ondraaglijk en moet stoppen. Het leven van duizenden burgers, patiënten en medisch personeel staat op het spel."

Ziekenhuisdirecteur: "Zeker 50 doden bij Israëlische beschieting van school in Gaza"

Bij een bombardement van het Israëlische leger op een school in Gaza-stad deze ochtend zijn zeker 50 doden gevallen. Dat meldt de directeur van het al-Shifa ziekenhuis, het grootste in de Gazastrook.

Volgens directeur Mohammad Abu Salmiya werd de  al-Buraqschool getroffen door raket- en artillerieaanvallen. De lichamen zijn volgens hem naar het Al Shifaziekenhuis - dat ook beschoten werd - overgebracht. 

"Talrijke Israëlische tanks zijn gestationeerd op 200 meter van de al-Buraqschool in de al-Nasr straat en omsingelen vier ziekenhuizen in het gebied", zo meldde het persbureau van de Hamasregering ook.

In de school hebben veel ontheemden onderdak gezocht.

BEKIJK - Paniek en ontreddering na het bombardement op het Al-Shifa ziekenhuis:

Videospeler inladen...

ANALYSE - Wat zegt het oorlogsrecht over bombardementen op ziekenhuizen?

Volgens het internationaal humanitair recht, inclusief de Conventie van Genève, is het verboden om opzettelijk scholen en ziekenhuizen te bombarderen. Die wetten moeten burgers en burgerinfrastructuur tijdens een conflict beschermen.

Die bescherming is niet absoluut. Een school of ziekenhuis kan in sommige gevallen zijn beschermde status verliezen. Als een school of ziekenhuis door gewapende groeperingen gebruikt wordt voor militaire operaties, kan het die beschermde status verliezen, maar dat betekent geen carte blanche voor willekeurige aanvallen. In zulke gevallen moet de aanvaller de nodige voorbereidingen treffen om leed bij de bevolking tot een minimum te herleiden.

Ook moeten aanvallen nog steeds voldoen aan strenge eisen van proportionaliteit. Dat betekent dat de verwachte militaire voordelen van de aanval groter moeten zijn dan de negatieve impact op de bevolking en civiele infrastructuur. Schendingen van deze regels kunnen oorlogsmisdaden zijn en kunnen leiden tot vervolging onder internationaal recht.

Dodental stijgt tot 11.078 in Gazastrook

Sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas op 7 oktober zijn 11.078 mensen gedood bij Israëlische bombardementen op de Gazastrook. Dat heeft het Palestijnse Hamas-ministerie van Volksgezondheid vandaag bekendgemaakt.

Onder de doden zijn tot nu toe 4.506 kinderen en 3.027 vrouwen, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Daarnaast zijn er 27.490 mensen gewond geraakt.

Meest gelezen