Themabeeld.© Jef Wijckmans

Cd&v wil van 2024 jaar van ‘Keizer Voetganger’ maken

Elk voetpad in Vlaanderen moet voldoende breed zijn, zo vlak zijn als een biljartlaken en mag geen obstakels bevatten. Dat zijn enkele doelstellingen van de nieuwe cd&v-campagne “Keizer Voetganger”, die de partij gerealiseerd wil zien tegen 2030.

Bron: BELGA

Te veel voetpaden in Vlaanderen zijn vandaag in slechte staat, vindt cd&v. “Voetpaden moeten veilig zijn, moeten uitnodigen tot meer stappen en mogen geen obstakel zijn om het huis te verlaten”, zegt cd&v-voorzitter Sammy Mahdi. “Mensen moeten kunnen gaan en staan waar ze willen: daartoe zijn veilige en begaanbare voetpaden een absolute must.”

Om voetpaden meer toegankelijk te maken, hebben de christendemocraten donderdag “Keizer Voetganger” gelanceerd, naar analogie met de eerdere campagne “Koning Fiets”. Tegen 2030 wil de partij dat elk voetpad zo vlak is als een biljartlaken en een minimumbreedte heeft van 1 meter 50. Cd&v wil ook een ‘Stapfonds’ oprichten, met een jaarlijks budget van 100 miljoen euro, om lokale besturen te stimuleren te investeren in voet- en wandelpaden. 

Voetpaden bevatten daarnaast nog te veel obstakels en hindernissen, zoals deelsteps, laadkabels of restaurantborden, vindt de partij. Tegen 2030 moet elk voetpad vrij zijn van obstakels. Elk voetpad mag voorts slechts een keer op twee jaar open komen te liggen om werken uit te voeren, en cd&v wil een toegankelijkheidsscore toekennen aan de voetpaden. Alle nieuwe regels zouden gebundeld moeten worden in een geüpdatete versie van het Vademecum Voetgangersvoorzieningen. 

Meest voetgangersvriendelijke gemeente

Tot slot willen de christendemocraten elk jaar de meest ‘Voetgangersvriendelijke Gemeente van Vlaanderen’ verkiezen. “Elk jaar worden de drie beste fietsgemeenten gekozen”, vergelijkt Mahdi. “Waarom doen we dat niet voor voetgangersvriendelijke gemeenten?”

Tegen het einde van dit jaar hoopt cd&v minstens honderd steden en gemeenten warm te maken hun schouders te zetten onder de Keizer Voetganger-campagne. “Zo wordt 2024 echt het jaar van Keizer Voetganger.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer