© AP

Netanyahu: “Israël wil Gaza niet veroveren, bezetten en besturen”

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft in een interview met de Amerikaanse nieuwszender Fox News ontkend dat zijn land de Gazastrook wil besturen.

adb
Bron: Fox News, Guardian

Netanyahu’s uitspraken in een gesprek met ABC News eerder deze week, waarin hij zei dat Israël “de globale verantwoordelijkheid zou dragen voor de veiligheid” in de Gazastrook na de oorlog, stuitten op weerstand van bondgenoot de VS. Washington liet weten zich te kanten tegen een Israëlische bezetting van Gaza.

Aan Fox News zei Netanyahu nu: “We willen Gaza niet veroveren, we willen Gaza niet bezetten en we willen Gaza niet besturen.” De Israëlische premier zei dat Gaza na de oorlog “gedemilitariseerd, gederadicaliseerd en herbouwd” moet worden.

Er moet volgens Netanyahu een burgerregering komen. Israël zou er wel voor zorgen dat een aanval zoals op 7 oktober niet meer kan gebeuren. “Dus we moeten een geloofwaardige macht hebben die, indien nodig, Gaza zal binnengaan en de moordenaars zal doden. Want dat is wat zal voorkomen dat er opnieuw een Hamas-achtige entiteit ontstaat.”

“We willen Gaza en onszelf een betere toekomst geven in het hele Midden-Oosten. En daarvoor moeten we Hamas verslaan”, aldus Netanyahu. “Ik denk dat het duidelijk is hoe de toekomst van Gaza eruit moet zien. Hamas zal weg zijn, we moeten Hamas vernietigen, niet alleen voor ons, maar voor iedereen. In het belang van de beschaving, in het belang van zowel Palestijnen als Israëli’s.”

Volgens Amerikaanse functionarissen moet de Palestijnse Autoriteit, waarvan Hamas in 2007 de macht overnam in Gaza, terugkeren na de oorlog om de strook te besturen.

“Congreslid riep op tot genocide”

Netanyahu sprak in het interview met Fox News ook over de tegenkanting die Israël wereldwijd krijgt wegens de aanvallen op de Gazastrook, waarbij al ruim 10.000 doden vielen. “Ik weet zeker dat er een aantal naïeve mensen” zijn bij degenen die protesteren, aldus de premier, “maar er zijn veel mensen die exact weten wat ze zeggen”.

Hij zei te appreciëren dat het Amerikaanse Congres een motie van censuur heeft opgelegd aan het Palestijns-Amerikaanse Democratische congreslid Rashida Tlaib, die in haar kritiek op Israël de controversiële slogan “van de rivier tot de zee” verdedigde. “Van de rivier de Jordaan tot aan de Middellandse Zee” zou betekenen “dat er geen Israël is”, volgens Netanyahu. “Dus waar dit congreslid toe oproept is Palestina en genocide, de eliminatie van de Joodse staat, de enige Joodse staat van het Joodse volk. Dat is absurd.”

“Steun van Biden diep gewaardeerd”

Gevraagd naar president Joe Bidens opmerking dat de oorlog “een beetje langer duurt dan ik had gehoopt”, zei Netanyahu dat hij doelen heeft vastgelegd, maar geen tijdlijn. “Ik denk dat we een gemeenschappelijk doel delen en ik waardeer de steun die president Biden heeft getoond, die de regering heeft getoond en eerlijk gezegd het Amerikaanse volk heeft getoond” en die beide partijen hebben getoond, zei Netanyahu. “Dat is heel belangrijk. De Amerikaanse steun en de steun van president Biden wordt diep, diep gewaardeerd.”

Waar ze het echter niet over eens zijn, zijn de oproepen tot een staakt-het vuren. “Een staakt-het-vuren met Hamas betekent overgave aan Hamas, overgave aan terreur en de overwinning van de Iraanse as van terreur. Dus er komt geen staakt-het-vuren zonder de vrijlating van Israëlische gijzelaars”, herhaalde Netanyahu zijn standpunt.

Wel stemde Israël in met humanitaire pauzes. “De gevechten tegen de Hamas-vijand, de Hamas-terroristen, gaan door, maar op specifieke locaties voor een bepaalde periode, een paar uur hier, een paar uur daar, willen we een veilige doorgang van burgers weg uit de gevechtszone mogelijk maken. En dat doen we”, zei Netanyahu.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer