"Voorlopig geen evacuaties, maar plannen liggen klaar", zegt West-Vlaamse gouverneur na nieuwe felle regen in Westhoek

Er zijn voorlopig geen evacuaties gepland, maar de plannen liggen wel klaar. Dat zegt de gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé na nieuwe felle regen in de Westhoek. Het aantal brandweerinterventies voor wateroverlast blijft voorlopig wel beperkt. Toch is het peil van de IJzer en de Leie opnieuw aan het stijgen. Door het aankomende water uit Noord-Frankrijk zullen de waterstanden wel hoog blijven.

Gouverneur Decaluwé verwacht nog een moeilijke nacht, maar na morgen zou het ergste achter de rug moeten zijn. "Voorlopig zijn er geen evacuaties, maar alle plannen liggen klaar. Waar we denken dat er kritische punten zijn, weten de burgemeesters waar ze eventueel moeten evacueren. Ik hoop dat het niet nodig is, maar het is zodanig flirten met alle mogelijke alarmdrempels dat het moeilijk te voorspellen is waar er een echt probleem zal zijn."

BEKIJK - "Mocht het waterpeil nog stijgen, dan worden evacuaties niet uitgesloten", legt Tijs Neirynck uit in "VRT NWS Journaal":

Videospeler inladen...

Gisteren werd in West-Vlaanderen het provinciaal rampenplan aangekondigd. Daar viel de voorbije dagen de regen al met bakken uit de lucht, met flink wat wateroverlast in onder meer Poperinge, Lo-Reninge en Alveringem als gevolg. Daarbovenop werd nog meer regen vanuit Frankrijk verwacht, waar zelfs code rood werd aangekondigd. 

Op dit moment lijkt de schade mee te vallen. "Volgens de commandopost die afgelopen nacht actief was, bleef het aantal bijkomende interventies beperkt", weet Kristof Louagie van de brandweer Westhoek. "Ze hielden zich eerder bezig met het verder uitrollen van de preventieve maatregelen die werden ingevoerd."

BEKIJK - In de Westhoek worden extra maatregelen genomen tegen wateroverlast:

Videospeler inladen...

IJzer en Leie stijgen weer

Het KMI geeft code geel voor heel West-Vlaanderen. De komende uren kan er tot 30 liter neerslag per vierkante meter vallen.

"Op dit moment zijn de Franse bovenlopen van de IJzer (sterk) stijgend", meldt waterinfo.be. "Voor de IJzer zijn de peilen van Haringe tot Lo-Fintele stijgend en kunnen deze avond in de buurt van de alarmdrempel komen. In Woumen zorgen de hoge waterstanden van de IJzer voor een verdere vulling van de Blankaart, maar worden op de IJzer zelf geen alarmdrempels verwacht. In Nieuwpoort wordt met open sas geloosd. Het peil op het kanaal Duinkerke-Nieuwpoort stijgt opnieuw tot boven waakdrempels."

Ook het peil van de Leie stijgt weer, maar op West-Vlaams grondgebied worden daar geen overstromingen verwacht. 

Thijs Pattyn

Het provinciaal rampenplan blijft wel van kracht. Want ook in andere gemeenten komt het waterpeil stilaan heel hoog te staan. "Moorslede, Wevelgem, Dadizele, daar is het voorlopig onder controle", zegt de gouverneur. "Ook de Leie in Menen is toch volgens de voorspellingen onder controle. Adinkerke moeten we ook opvolgen voor het kanaal Adinkerke-Veurne. Elke technische dienst van de gemeenten, elke noodplanningsambtenaar is op de hoogte en weet wat hij moet doen."

"Het goede nieuws is dat de nooddijk in Stavele is afgewerkt", zegt Decaluwé nog. "We hebben ook de drinkwatervoorziening De Blankaert in Diksmuide kunnen vrijwaren, en Ieper vraagt ook nog wat extra zandzakken."

BEKIJK - In Ieper is preventief een dam opgeworpen ter hoogte van de Omloopstraat tussen Dikkebusvijver en enkele woonwijken:

Videospeler inladen...
Zicht vanop de IJzertoren in Diksmuide
Peter Verplancke

Heb je hulp nodig? De brandweer benadrukt om voor niet-levensbedreigende situaties zoals wateroverlast te bellen naar 1722 of te surfen naar 1722.be.

Doe je hulpverzoek slechts via één kanaal: de snelheid van de hulpverlening wordt niet beïnvloed door de manier waarop je het verzoek indient. Dreigt er levensgevaar, bel dan naar 112.

De waterstanden van de Vlaamse waterlopen is online te volgen op Waterinfo.be.

Thijs Pattyn

Meest gelezen