Archiefbeeld© AFP

Opvallend minder ontbossing in Braziliaans Amazonegebied

Voor het eerst in vier jaar tijd is in het Braziliaans Amazonegebied in een jaar tijd minder dan 10.000 vierkante kilometer bos gekapt. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (Inpe).

jvh
Bron: BELGA

Van augustus 2022 tot juli 2023 ging een oppervlakte van ongeveer 9.000 vierkante kilometer bos verloren. Dat is vergelijkbaar met de oppervlakte van het eiland Cyprus. Het gaat om een daling van 22,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen het iets minder dan 11.600 vierkante kilometer was. Het is ook het laagste cijfer sinds 2019.

Toen voormalig president Jair Bolsonaro aan de macht was van 2019 tot 2022 schoot de ontbossing van de Amazone met 75 procent omhoog, in vergelijking met het voorgaande decennium. Huidig president Luiz Inácio Lula da Silva beloofde de ontbossing te bestrijden.

Het Amazonewoud wordt beschouwd als een CO2-reservoir en heeft een belangrijke functie in de internationale strijd tegen klimaatverandering. Brazilië bezit een groot deel van het Amazonegebied, ongeveer zo groot als West-Europa, dat zich uitstrekt over negen staten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer