Nieuwe pakjeswet een zegen voor Bpost?

De Kamer zet het licht op groen voor de pakjeswet van minister van Post Petra De Sutter (Groen). Dat moet de sociale wantoestanden bij de pakjeskoeriers tegengaan.

Waarom is dit belangrijk?

De pakjeswet komt er na de sociale en fiscale fraude die een tweetal jaar geleden bij sommige pakjesbedrijven vastgesteld werd. Maar critici vrezen dat de wet ondanks de goede bedoelingen tot overregulering zal leiden, met het overheidsbedrijf Bpost als grote winnaar.

In het nieuws: De plenaire Kamer keurde donderdag zoals verwacht de pakjeswet goed. De nieuwe regels - onder meer over minimumvergoedingen en een recht op rust - treden wellicht in de loop van 2024 in werking. De wet legt de betrokken bedrijven ook rapportageverplichtingen op die sociale of fiscale fraude zoals zwartwerk moeten verhinderen.

Concreet: Koeriers zullen maximaal 9 uur per dag en 56 uur per week pakjes bezorgen. Hoogstens twee keer per week is een uitzonderlijke shift van 10

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer