bekladde muur van het ICC in Gent
© ICC

Conferentiecentrum in Gent beklad in aanloop naar congres Vlaams Belang over migratie

Het Internationaal Congres Centrum (ICC) in Gent is afgelopen nacht beklad met graffiti en slogans tegen het Vlaams Belang. De partij houdt er zondag een congres over migratie. De politie voert een onderzoek naar de vandalen. "De opruimkosten zijn aanzienlijk", zegt het ICC. 

In Gent hebben vandalen afgelopen nacht het ICC beklad met slogans en graffiti tegen het Vlaams Belang. Op de ramen en de muren werden boodschappen aangebracht. De deuren werden met een soort schuim dichtgespoten en de parlofoon werd vernield. De vandalenstreken gebeuren op de vooravond van een congres van het Vlaams Belang in het ICC. Zondag is er een meeting over het thema migratie.  

Wie achter het vandalisme zit is onduidelijk, het ICC zoekt het zelf in de anarchistische hoek. "Op camerabeelden is te zien hoe enkele mensen schade aanrichten rond het gebouw", stelt uitbater Nicolas Vanden Eynde. De daders droegen kaptruien en zijn moeilijk herkenbaar. De politie onderzoekt de beelden. Er loopt een onderzoek en er is een klacht ingediend. De opruimkosten zijn volgens het ICC aanzienlijk. Vanaf vanavond is er bewaking aan het gebouw. "Dat was al het plan, nog voor deze feiten." 

Al in de voormiddag konden gespecialiseerde firma's de graffiti en boodschappen met verf weghalen. "Zondag zal er niets meer te zien zijn", maakt Vanden Eynde zich sterk. Hij benadrukt dat er in het ICC allerlei activiteiten plaatsvinden, onder meer politieke congressen van verschillende partijen. "Het Vlaams Belang komt hier wel vaker, het is de allereerste keer dat er zo'n hevige tegenreactie komt." 

Politie extra waakzaam

Zondag is er in Gent ook een manifestatie tegen racisme. Daar is toe opgeroepen door heel wat middenveldorganisaties naar aanleiding van het congres van het Vlaams Belang. De deelnemers houden een mars van het Sint-Pietersplein naar de stadshal. Ook enkele uiterst linkse verenigingen zullen meestappen. De politie is paraat aan het ICC en tijdens de mars om mogelijke confrontaties te vermijden. 

Meest gelezen