© via REUTERS

Iraanse Nobelprijswinnares Narges Mohammadi stopt hongerstaking

De Iraanse Narges Mohammadi, die een maand geleden nog de Nobelprijs voor de Vrede won en in de gevangenis zit, heeft haar hongerstaking gestaakt. Dat deed ze nadat ze werd overgebracht naar het ziekenhuis zonder dat ze haar hoofd moest bedekken, zo meldt haar familie.

mtm
Bron: BELGA

Narges Mohammadi startte begin deze week met haar hongerstaking omdat de Iraanse gevangenisautoriteiten weigerden haar naar het ziekenhuis te brengen omdat ze haar hoofd niet wilde bedekken. Ze had nochtans dringende medische hulp nodig omdat ze lijdt aan hartproblemen.

Vrienden en familieleden die haar opwachtten bij de ingang van het ziekenhuis werden kort gearresteerd en ondervraagd, en hun camera’s werden in beslag genomen.

“De regering was bang dat ik zonder sluier gezien zou worden”, zei Mammadi. “Totdat de verplichte hidjab is afgeschaft, zal ik onbedekt blijven lopen en jullie zullen beven bij het zien van vrouwen zonder sluier.”

Het Nobelcomité kende op 6 oktober de Nobelprijs voor de Vrede toe aan de Iraanse mensenrechtenactiviste voor “haar strijd tegen de onderdrukking van vrouwen in Iran en haar inzet voor mensenrechten en vrijheid voor iedereen”. Narges Mohammadi, die sinds 2021 opnieuw achter de tralies zit, werd al dertien keer opgepakt en vijf keer veroordeeld tot een celstraf van in totaal 31 jaar en 154 zweepslagen. 

Mahsa Amini

Ze is ook een van de voornaamste gezichten van de beweging ‘Vrouw, Leven, Vrijheid’ in Iran, die vorig jaar werd ingegeven door de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. De Iraans-Koerdische vrouw stierf nadat ze in Teheran was opgepakt door de zedenpolitie voor het niet respecteren van de kledingvoorschriften. De protesten die daarop volgden, werden door de autoriteiten hardhandig onderdrukt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer