© FVV

Spanning stijgt voor Vlaams Belang-congres: vandalen spuiten slogans en saboteren deuren van congresgebouw

Gent -

De spanning begint te stijgen voor het Vlaams Belang zondag in het ICC en de tegenbetoging die start aan het Sint-Pietersplein in Gent. Vandalen hebben afgelopen nacht anti-Vlaams Belang slogans op het ICC aangebracht en materiaal vernield.

Sander Luyten

Kill, fasco’s, Fuck VB en Vlaams Belang Bye. Vandalen hebben het donderdagnacht met spuitbussen aangebracht het op het congresgebouw ICC. De glazen deuren werden ook dicht gespoten met piepschuim en een parlofoon moest eraan geloven. Afgaande op de anarchistische symbolen, lijkt het erop dat de daders zich in die kringen begeven.

Het vandalisme is geen toeval. Zondag houdt de extreemrechtse partij een ‘immigratiecongres’ in het ICC. De kopstukken van de partij zullen aanwezig zijn en het evenement is volzet. De tegenstanders van het congres verzamelen op dat zelfde moment op het Sint-Pietersplein voor een mars naar de stadshal. Organisatie Hart boven Hard protesteert tegen wat ze de ‘verdeel-en-heers-tactiek van het Vlaams Belang’ noemt.

Drones

“Op camerabeelden zijn verschillende daders te zien”, zegt Nicolas Vanden Eynden, algemeen directeur van het ICC. “Na vijf minuten waren ze weer weg. Vreemd dat dit nu gebeurd. Vlaams Belang is een goede klant van ons en de organisatie loopt steeds probleemloos. Ik ben het ideologisch niet eens met hen, maar iedereen is hier welkom en dat blijft ook zo.”

Arbeiders waren vrijdag in de weer om de verf te verwijderen en de schade te herstellen. De politie kwam ter plaatse en heeft een proces-verbaal opgemaakt tegen onbekenden. De politie zal zondag massaal aanwezig zijn in de stad, onder meer met een helikopter, het waterkanon en zelfs drones. In het ICC was al een permanentie gepland van vrijdagavond tot en met zondagavond.

© FVV

© FVV

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer