Jacques Bosman (77) is op 77-jarige leeftijd overleden. Hier zien we hem met zijn kleinzoon en beste vriend Jonathan op diens trouw met Shani.© IF

Familie rouwt om ‘bekendste cafébaas’ Jacques, die negen maanden na zijn vrouw overlijdt: “We verliezen een legende”

Beveren -

Donderdag is Jacques Bosman (77) overleden. Jacques stond 23 jaar lang achter de toog van het voormalige café De Graanmaat op de Grote Markt in Beveren en was verweven met ontelbare verenigingen.

Dieter Verschooren

Jacques Bosman is negen maanden na zijn vrouw Dany Waegeman overleden. Sinds het overlijden van Dany ging het snel achteruit met Jacques. Hij kreeg onlangs nog de diagnose leverkanker, maar heeft niet lang moeten vechten tegen de ziekte. Jacques had doorheen z’n leven banden met zodanig veel organisaties en verenigingen, dat het quasi onmogelijk is om ze op te noemen.

Kleinzoon Jonathan Bosman is diep geraakt door het overlijden van zijn pepe. “Hij was mijn God, mijn beste vriend, mijn alles”, zegt hij. “Hij heeft me heel Beveren en bij uitbreiding het Waasland laten zien. Toen ik m’n bus gemist had om te gaan voetballen, stond hij steeds klaar om me weg te brengen. Hij deed niks voor zichzelf en alles voor een ander.” (Lees verder onder de foto)

Jacques Bosman.© dvk

In september trouwde Jonathan met z’n vrouw Shani Meeus. Dat Jacques de getuige mocht zijn van z’n kleinzoon bewijst de innige band tussen de twee. “Ik wou dat hij mijn getuige was aangezien we exact 55 jaar na hem getrouwd zijn”, zegt Jonathan. “Na het overlijden van zijn vrouw ben ik er elke dag geweest en heb ik hem geholpen met zijn verhuis. Toen hij is opgenomen in het ziekenhuis is het snel gegaan. Dat is ergens een opluchting, zodat hij niet heeft moeten afzien. Hij is letterlijk in mijn armen heengegaan.”

Café De Graanmaat

De meeste mensen kennen Jacques als de uitbater van café De Graanmaat, dat hij 23 jaar lang openhield. Het café op de Grote Markt sloot in 2012 de deuren, maar toen had Jacques wel al de officieuze titel als bekendste cafébaas van Beveren verworven. Het zou niet het enige café zijn dat Jacques openhield op de Grote Markt, want elk jaar was hij te vinden in het café naast de ijspiste Den Uitschuiver en hij stond jarenlang mee aan het roer van de Beverse Feesten terwijl hij ook voorzitter van Horeca Grote Markt was.

“Den Uitschuiver was zijn kind, en hij was ook nu nog bezig met de voorbereidingen voor dit jaar”, zegt schepen en vriend van Jacques Filip Kegels (N-VA). “Jacques heeft mee de grote lijnen uitgetekend voor de Beverse horeca in het Horecaplan. Hij heeft exceptioneel veel betekend voor onze gemeenschap. We verliezen een legende. En als het hem niet aanstond, zul je het ook geweten hebben.” (Lees verder onder de foto)

Schepen Filip Kegels (N-VA) samen met Jacques Bosman, die getuige was tijdens de trouw van zijn kleinzoon eerder dit jaar.© IF

Café houden was z’n passie, maar beroepshalve was hij meer betrokken in de zorgsector. Hij studeerde af als pedagoog en richtte 52 jaar geleden revalidatiecentrum ’t Vlot op in Beveren, waar nu permanent een 250-tal patiënten in behandeling zijn. Hij was ook een tijdlang administratief directeur van de koepel van revalidatiecentra in Oost-Vlaanderen, maar zegde die job op om De Graanmaat uit te baten.

Jacques hield van theater. Jarenlang was hij de trotse voorzitter van Kamer Edelweiss Toneelgroep KET, dat nu in de oude zwemkom van Beveren speelt. Hij was ook de Hoofdman van de Orde van het Pilorijn, een Bevers broederschap dat zich inzette voor het goede doel. Jacques gaf ook horecaopleidingen op het Syntra en maakte deel uit van de redactie van het lokale blad De Beverse Klok. Daarnaast was Jacques nog bij tientallen andere grote en kleine initiatieven en verenigingen betrokken. Een ware duizendpoot die het leven in Beveren mee gevormd heeft tot wat het nu is, zonder ooit politieke inspraak gehad te hebben.

Jacques Bosman was de Hoofdman van de Orde van het Pilorijn.© dvk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER