© rr

Genkenaar riskeert 1 jaar cel omdat hij klasgenoot aanvalt met mes: “Hij wilde hem in de buik steken”

Genk -

Een 38-jarige Genkenaar riskeert een jaar cel omdat hij een klasgenoot aanviel met een mes tijdens een ruzie. “Hij wilde hem in de buik steken, maar gelukkig kon het slachtoffer de aanval afweren”, klonk het. De man raakte wel zwaargewond aan zijn hand.

Shauni Deferm

De dertiger en het slachtoffer volgden lessen in een Genks onderwijscentrum in het kader van hun integratie in ons land. De mannen kregen het met elkaar aan de stok op 9 juni van dit jaar omdat het slachtoffer aan het babbelen was tijdens de les. “Ik zei hem dat hij moest zwijgen, maar hij zei dat ik me er niet mee moest bemoeien”, zo sprak de beklaagde. Er ontstond na de les wat geduw en getrek, tot de dertiger plots een mes uit zijn broekzak nam.

“Hij wilde mijn cliënt met het mes in de buik steken. Mijn cliënt heeft dat dan kunnen afwerken waardoor erger is voorkomen, maar het gevolg was wel dat hij met een scheurwonde van 5 centimeter in zijn hand naar spoed is gebracht”, klonk het bij de raadsman van het slachtoffer. Die wees ook op de eerste kwalificatie. “Het ging eerst over een poging doodslag in plaats van opzettelijke slagen en verwondingen, dat wijst op de ernst van de feiten.”

Zichzelf gestoken

De raadsman vraagt een aanstelling van een deskundige om de schade van zijn cliënt te onderzoeken. Ondergeschikt vraagt hij een schadevergoeding van ruim 3.000 euro, waarvan de helft moreel. “De feiten hebben zich voorgedaan op school, in een veilige omgeving. Mijn client probeerde zich te integreren en net dan wordt hij met een mes te lijf gegaan. Zoiets is heel moeilijk”, aldus zijn advocaat. De onderwijsinstelling vraagt een symbolische schadevergoeding van een euro voor de reputatieschade die ze hebben geleden. Ook de procureur oordeelde dat de aanval bewezen is en eist een celstraf van een jaar en een geldboete van 800 euro.

De 38-jarige beklaagde kwam met een ander verhaal. “Tijdens die discussie heeft die man zichzelf verwond. Ik had het mes vast, maar ik heb niet uitgehaald. Het is toen hij mij wilde duwen, dat hij zichzelf stak.” Zijn advocate stelde dan weer dat de steekpartij niet betwist wordt, maar vroeg wel de herkwalificatie naar onopzettelijke slagen en verwondingen. Zij ging voor de gunst van de opschorting.

Nadat de rechter de debatten sloot, kreeg de dertiger last aan zijn hart. Hij werd door de ziekenwagen naar het ziekenhuis gebracht.

Vonnis volgt op 8 december.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer