Archieffoto

Twee verdachten opgepakt na huiszoekingen in extreemrechtse kringen: politie vindt nazivlaggen en materiaal om bommen te maken 

De politie heeft twee verdachten opgepakt na verschillende huiszoekingen in extreemrechtse kringen. Op de verschillende adressen in Diepenbeek en Oostende werden onder meer nazivlaggen en hakenkruisen gevonden, maar ook materialen om pijpbommen en molotovcocktails te maken. Een van hen is intussen aangehouden. 

De politie is gisteren op twee adressen in Diepenbeek en een adres in Oostende binnengevallen in het kader van een terreuronderzoek in extreemrechtse kringen. Op een van de adressen werden verschillende nazisymbolen aangetroffen, denk aan nazivlaggen en hakenkruisen. 

Twee verdachten - allebei twintigers - werden opgepakt, een van hen is intussen ook aangehouden en zit dus in de cel. De tweede is vrijgelaten onder voorwaarden. Ze worden ervan verdacht terroristische boodschappen te verspreiden, terroristische misdrijven voor te bereiden, maar ook andere personen te rekruteren om terreurmisdrijven te plegen. Ze bleken ook in het bezit van onder meer materialen voor pijpbommen en molotovcocktails. 

Volgens het federaal parket zijn er aanwijzingen dat de verdachten op verschillende rechts-extremistische online platformen actief waren. Ook daar werd opgeroepen om terreuraanslagen te plegen. Daarvoor werden bijvoorbeeld handleidingen voor 3D geprinte vuurwapens gedeeld. In die online groepen schreven verschillende leden ook manifesten. Er zijn ook aanwijzingen dat men kon beschikken over wapens.

"Op deze online platformen bleken gelijkgezinde minder- en meerderjarige personen actief in binnen- en buitenland." Daardoor werden niet alleen in ons land, maar ook in Duitsland, Italië, Kroatië en Litouwen door dit Belgische dossier huiszoekingen uitgevoerd. Volgens het federaal parket is er ook een terroristisch misdrijf verijdeld. 

Meest gelezen